Oglasno sporočilo
Objavljeno: 11.10.2022 12:20

Robotska prijemala, natisnjena s tehnologijo 3D-tiska HP MJF

Tehnologija 3D-tiska HP Multi Jet Fusion (MJF) je postala realna alternativa ali dopolnitev tradicionalnim načinom proizvodnje. Med drugim spreminja tudi načrtovanje in izdelavo robotskih prijemal. S 3D-tiskalniki industrijskega razreda podjetja HP je moč robotska prijemala in orodja po meri izdelovati hitreje, ceneje in enostavneje.

Podjetje HP je v sodelovanju s strankami in partnerji po vsem svetu s 3D-tiskalniki Multi Jet Fusion natisnilo že več kot 100 milijonov končnih izdelkov, ki jih uporabljajo v vseh glavnih industrijskih panogah. V današnjem svetu, kjer se je treba hitro prilagoditi spremembam na tržišču, sta fleksibilnost in hitrost prilagajanja ključni. Robotska prijemala, natisnjena s 3D-tiskalniki HP Multi Jet Fusion, izpolnjujejo vse pogoje, ki jih zahteva današnja industrija. Poleg prijemal lahko s temi tiskalniki natisnemo izdelke za potrebe strojegradnje in avtomatizacije proizvodnje. Z vzvratnim inženiringom lahko hitro izdelamo marsikateri rezervni del ter s tem skrajšamo čas zastoja v proizvodnji, hkrati pa ne potrebujemo zaloge nadomestnih delov, ker jih naredimo po potrebi. Velja tudi poudariti, da lahko del, ki se je pokvaril, polomil ali obrabil, optimiziramo ter s tem še dodatno prispevamo k izboljšanju proizvodnih procesov.

Tradicionalna robotska prijemala so običajno narejena iz aluminijastih profilov, obdelanih kosov (CNC) in ostalih komponent. Taka prijemala so težka, zahtevnejša pa tudi precej kompleksna, pri čemer tako teža kot stroški in čas izdelave bistveno narastejo. Z morebitnimi popravki pa so stroški še večji in čas izdelave še daljši. Težka, na tradicionalne načine izdelana robotska prijemala pomenijo večjo obremenitev in nujno izbiro močnejšega robota, ta pa dvig stroškov investicije. Poleg tega je zaradi večje mase hitrost dela manjša, ker morajo biti pospeški in pojemki manjši, življenjska doba prijemala in robota je zaradi večje obrabe krajša, pri težjih prijemalih je večja verjetnost poškodb izdelkov, ki jih premikamo, zaradi večje porabe in višjih delovnih temperatur je tudi vpliv na okolje večji itn. V primeru pogoste menjave robotskih prijemal v produkciji pa se stroški zaradi krajšega cikla produkcije še povečajo

Prednosti robotskih prijemal, natisnjenih s tehnologijo HP MJF

Najpomembnejša lastnost izdelkov, natisnjenih s tehnologijo 3D-tiska HP MJF je, da so enakovredni izdelkom iz brizgane plastike, so torej izotropni, vodotesni in zrakotesni. S to tehnologijo lahko izdelamo zelo kompleksna in optimalno prilagojena prijemala, ki jih s tradicionalnimi metodami ni mogoče narediti. Tehnologija HP MJF omogoča manjšo težo prijemala, zaradi katere se poveča produktivnost (večja hitrost in pospeški), hkrati pa so stroški investicije manjši, ker lahko uporabimo šibkejšega robota. Ker je izdelava prijemal s tehnologijo MJF zelo hitra, so lahko hitri tudi odzivi na potrebne spremembe v procesu izdelave. To se še posebej kaže v odzivnosti proizvodnje na spreminjajoče se potrebe tržišča. Dodatna prednost 3D-tiskanih izdelkov je v fazi snovanja oziroma konstruiranja, saj lahko na zelo enostaven način prilagodimo obliko in s tem optimiziramo prijemalo

Tehnologija HP MJF trenutno omogoča izdelke iz naslednjih materialov:

  • HP 3D High Reusability PA 11 – primeren za izdelavo zračnikov in izdelkov, pri katerih je zaželena večja elastičnost materiala.
  • HP 3D High Reusability PA 12 – najbolj splošen material, primeren za izdelavo funkcionalnih kompleksnih in natančnih izdelkov za nizko ceno.
  • HP 3D High Reusability PA 12 Glass Beads – poliamidni material z vsebnostjo steklenih kroglic, primeren za izdelavo trdih in dimenzijsko stabilnih izdelkov.
  • BASF Ultrasint® TPU01 – poliuretanski material, idealen za področja, kjer so zahtevani elastičnost, dušenje vibracij in prožnost. Material je namenjen drugi generaciji industrijskih tiskalnikov HP serije 5200.
  • Lubrizol ESTANE® 3D TPU M95A – ravno tako poliuretanski material s podobnimi lastnostmi kot Ultrasint, z nizko stopnjo obrabe in dobro odbojnostjo. Material je namenjen prvi generaciji industrijskih HP 3D-tiskalnikov serije 4200.

Odgovore na vprašanja o možnostih uporabe 3D-tehnologije HP MJF in optimizaciji izdelkov za digitalno proizvodnjo dobite pri slovenskem ponudniku in serviserju 3D-tiskalnikov HP, podjetju CGS plus. Vabljeni v naš demo center na Brnčičevi ulici 13 v Ljubljani, kjer si lahko ogledate delovanje tiskalnikov in primere s to tehnologijo natisnjenih kosov za slovenska ter tuja podjetja.

Več na www.cgsplus.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji