Objavljeno: 7.9.2018 06:00

Robotski sesalec, ki sam prazni pobrane smeti

Robotski sesalniki so brez dvoma doslej daleč najuspešnejši primer avtomatizacije domačega okolja z robotsko tehnologijo. Toda vsi po vrsti imajo eno večjo slabost – ko se predalček z pobranimi smetmi zapolni, se vsa ta avtomatizacija ustavi, potreben je ročni poseg lastnika. Kako pogosto bomo to počeli, je seveda odvisno od velikosti prostorov in umazanije, zagotovo pa je to večkrat kot bi si želeli.

Podjetje iRobot, ki ponuja priljubljene sesalnike Roomba, misli, da ima rešitev tudi za ta problem. Nova generacija sesalnikov Roomba i7 podpira posebne priklopne postaje Clean Base, ki znajo samodejno izprazniti smeti iz sesalnika in ga spraviti v ponovno uporabo brez poseganja ljudi. No, skoraj tako, saj iRobot navaja, da bo v tipičnem stanovanju priklopno postajo vseeno potrebno prazniti približno enkrat na mesec. Toda tudi to je korak naprej v primerjavi z današnjimi zelo majhnimi predalčniki, ki jih tipično premorejo robotski sesalniki.

Zanimiv je princip rešitve, ki so si ga zamislili pri družbi iRobot. Priklopna postaja Clean Base ima namreč vgrajen še en sesalnik. Ta preprosto posesa smeti iz mobilne enote, ko se ta vrne na bazno postajo, bodisi za praznjenje smeti ali polnjenje baterij. Tako zbrane smeti nato shrani v posebne vrečke, na moč podobne tistim, ki jih srečamo v klasičnih (ročnih) sesalnikih.

Taka Roomba i7, ki bo lahko tedne skrbela za čistočo, bo (ameriško) denarnico olajšala za 949 dolarjev. Od tega je vrednost same postaje okrogli 300 dolarjev. Dokupovati pa bo treba tudi vrečke - okoli 15 dolarjev za paket treh.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji