Objavljeno: 23.5.2003

Roxio po Napsterju prevzel še Pressplay

Proizvajalec programske opreme za zapisovanje na optične nosilce in urejanje video posnetkov Roxio (nekoč Adaptec) je objavil, da je od založb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay. To je že drugi Roxiev korak v prodajo glasbe v digitalni obliki, po tem ko so pred časom od založbe Bertelsmann kupili propadli Napster.

Roxio je za Pressplay plačal 39,5 milijona dolarjev, od tega 12,5 milijona z denarjem, preostalo pa z lastnimi delnicami. Za Napster so konec lanskega leta plačali 5 milijonov dolarjev, podjetje pa je že napovedalo, da bo porabilo še nadaljnjih 20 milijonov dolarjev za novo inkarnacijo Napsterja. V sklopu tega programa so pred časom že zaposlili Napsterjevega ustanovitelja Shawna Fanninga, čeprav zatrjujejo, da nov Napster ne bo vseboval elementov omrežij za izmenjavo datotek, ki jih je prvi Napster pravzaprav populariziral.

Sony in Universal sta s storitvijo Pressplay skušala prepričati uporabnike k legalnem kupovanju glasbe v digitalni obliki preko spleta, podobno kot preostale velike založbe (EMI, BMG in Warner) s storitvijo MusicNet. Glavni težavi obeh storitev sta bili prav v tem, da sta bili ločedni, saj so uporabniki tako morali plačevati obe naročnini, če so hoteli imeti dostop do večine svetovne glasbene produkcije, poleg tega pa sta storitvi znatno omejevali pravice uporabnikov do uporabe te glasbe v drugih napravah kot računalniku s katerim so pesmi prenašali s spleta. Sony in Universal sta nedavno objavila, da sta imela s Pressplayjem doslej kar 50 milijonov dolarjev izgube.

Čeprav konkretnih informacij o novi storitvi še ni, so iz Roxia že sporočili, da bo združen Pressplay in Napster prevzel Napsterjevo ime, sicer pa se v upravi in storitvah Pressplayja zaenkrat ne bo nič spremenilo. S pogodbo sta Universal in Sony Music tudi dobila možnost delitve morebitnega zaslužka novega Napsterja, zaradi plačila v delnicah, pa bosta obe podjetji tudi postavili svoje člane v upravni odbor Roxia.

http://www.roxio.com

http://www.napster.com

http://www.pressplay.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji