Objavljeno: 1.8.2002

S 1. avgustom nova Microsoftova licenčna shema v veljavi

Microsoft je po mnogih protestih strank, odlašanjih in popravkih s 1. avgustom končno vpeljal novo licenčno shemo, imenovano Microsoft Licensing 6.0. Kot smo že poročali, je nova shema precejšnja sprememba v načinu prodaje Microsoftove programske opreme za velika podjetja in druge ustanove, ki je po mnenju mnogih strank in analitikov naravnana tako, da stranke zavezuje k daljšim pogodbam. Po nekaterih izračunih, naj bi Microsoftovi izdelki po podpisu novih licenčnih pogodb korporacije stali kar 33 do 107 odstotkov več kot so plačevali doslej. Pri Microsoftu to zanikajo in menijo, da stranke ne razumejo novih pogodb dovolj dobro, poleg tega pa zagotavljajo, da so morali spremeniti shemo licenciranja, saj je sedanji sistem postal preveč zapleten in neučinkovit.

Bistvo Microsoft Licensing 6.0 je v večletnih pogodbah, ki strankam omogočajo uporabo določenih izdelkov, denimo Windowsov in Officea, skupaj z vsemi novimi različicami, ki bodo v tem času prišle na tržišče. Namesto dejanskega nakupa programske opreme, pa morajo za to stranke ves čas pogodbe plačevati neke vrste naročnino. Druga možnost, ki jo podjetja lahko izberejo pa je posamičen nakup programske opreme, ko jo potrebujejo, kar pa jih seveda prav tako dražje kot so plačevali za dosedanje licenčne pogodbe.

Mnoga velika podjetja so že ob Microsoftovi napovedi nove sheme licenciranja pričele testirati sisteme, ki temeljijo na Linuxu in drugih rešitvah, ki uporabljajo odprto kodo, v zadnjega pol leta pa je o odprti kodi pričelo razmišljati tudi večje število državnih uprav. Hkrati pa analitiki opozarjajo, da se lahko velika podjetja preprosto odločijo za bolj dolgoročno uporabo starejših različic programske opreme, saj je denimo že skoraj dve leti star Office 2000 vse prej kot zastarel.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji