Objavljeno: 10.4.2011

S hitrostjo vrtnega polža

Po 14 letih, v času, ko bi vrtni polž, po duhovitem izračunu nekoga na Facebooku, opravil pot od Ljubljane do New Delhija, je višje sodišče v Ljubljani potrdilo zavrnitev Telekomove tožbe proti odločbi Urada za varstvo konkurence (UVK), ki je ugotovila Telekomovo zlorabo na omrežju govorne telefonije. S tem je sodišče odločilo, da Telekom leta 1993 Quantumu (in K2.netu) ni omogočil uporabe posebne telefonske številke, ki sta jo lahko uporabljala le Telekomov SIOL in akademski ARNES, kar je pomenilo nedovoljeno diskriminacijo konkurence.

Podjetje Quantum, ki je bilo s svojim omrežjem Quark med prvimi tremi ponudniki dostopa do interneta v Sloveniji leta 1993 (takrat še prek lastne satelitske povezavo v internet) je zaradi tega v začetku aprila napovedalo vložitev odškodninske tožbe proti Telekomu Slovenije.

Drugi neposredni oškodovanec, podjetje K2.net, je bilo že pred nekaj leti likvidirano, tako da se njegovi lastniki ne morejo več nadejati odškodnine (pa tudi sicer bi odškodnina šla v stečajno maso Sinfonike, ki je prevzela K2.net). Telekom je že napovedal, da bo vložil revizijo na Vrhovno sodišče, ker menda UVK pred izdajo odločbe ni korektno izpeljal postopka (čeprav bi bila ugotovitev o zlorabi v vsakem primeru enaka).

S sodbo Višjega sodišča sta postali pravnomočni obe odločbi UVKja o Telekomovih zlorabah monopolnega položaja v drugi polovici devetdesetih let, to je iz časov ozkopasovnega dostopa do interneta. Višje sodišče je potrdilo, da je nenavadno hitra rast SIOLovega tržnega deleža od 0% sredi leta 1996 do 50% konec leta 1997 bila prav posledica Telekomove zlorabe s telefonskimi številkami. Pri drugi zlorabi je šlo za podobno diskriminacijo na trgu govorne telefonije, ker je Telekom v svoje ISDN pakete prilagal samo SIOLov CD-ROM, ne pa tudi CD-ROM ponudnika ABM, ki je to izrecno zahteval (ABMova odškodninska tožba zaradi omenjene zlorabe po devetih letih na Okrožnem sodišču v Ljubljani še ni zaključena). Pravnomočna pa je postala tudi odločba UVK iz leta 2003, ki je ugotavljala Telekomovo zlorabo pri ponujanju širokopasovnega dostopa ADSL.

Andrej Plahutnik, prejšnji direktor UVK, tako belež tri pravnomočne odločbe proti Telekomu, medtem ko je njegov naslednik Jani Soršak za seboj pustil pet nedokončanih postopkov proti Telekomu in enega proti Mobitelu.

blog.quantum.si/uvk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji