Objavljeno: 3.5.2012

Samsung Galaxy S III se predstavi

Samsung je uradno predstavil dolgo pričakovani telefon Galaxy S III, najbolj zmogljiv model v bogati ponudbi proizvajalca in naslednika izredno priljubljenega modela Galaxy S II. Obenem novinec postaja najbolj resen izzivalec Applovemu modelu iPhone in najbrž najbolj zmogljiv telefon z operacijskim sistemom Google Android ta hip.

Galaxy S III je na prvi pogled zelo podoben predhodniku, pa tudi sorodnemu modelu Galaxy Nexus, le da ima nekoliko večji zaslon. Ta ima diagonalo 4,8 palcev, ločljivost 1280 x 720 pik, narejen je v tehnologiji HD Super AMOLED, pokrit pa s steklom Gorilla Glass 2. S procesne plati mu skoraj ni para - poganja ga Samsungov procesor Exynos 4 (ARM) s štirimi jedri in taktom 1,4 GHz.

Mimogrede, novi procesor je dovolj močan, da omogoča predvajanje filmov v pomanjšanem oknu, medtem ko na telefonu počnemo nekaj drugega, na primer iščemo podatke ali pišemo sporočila. Pomnilnik je velik 1 GB, za hrambo podatkov pa bosta na začetku na voljo izvedenki s 16 in 32 GB Flash RAM. Kmalu pride na vrsto tudi različica s kar 64 GB, obenem pa lahko prostor razširimo tudi s karticami micro SD.

Ohišje je precej bolj zaobljeno, kot pri predhodniku in izredno tanko - na najdebelejšem delu meri Galaxy S III le 8,6 mm, celota pa tehta 133 gramov. To je le za 0,2 mm in 17 gramov več, kot pri predhodniku, vendar se zato Galaxy S III oddolži z akumulatorjem, ki premore 2.100 mAh proti 1.560 mAh pri modelu S II. Ohišje je na zadnji strani narejeno iz posebne plastične mase, ki spominja na keramiko in je zelo trpežna na praske.

Galaxy S III ima vgrajena dva fotoaparata (1,9 in 8 milijonov pik, slednjega s samodejnim ostrenjem in funkcijo HDR), vmesnik NFC, seveda pa tudi vse standardne vmesnike, ki smo jih srečali že doslej. Na začetku bo Samsung ponudil model s podporo za omrežja HSPA+, kmalu pa v posameznih regijah tudi različico z vmesnikom LTE.

Toda tehnične značilnosti povedo le del zgodbe, bolj pomemben je zelo bogat nabor novih funkcij. Osnova je seveda Android 4.0 (ICS) s Samsungovim uporabniškim vmesnikom TouchWiz, ki je so ga precej dodelali. Novi Galaxy S zna razpoznavati tako obraze, kot govor. V prvem primeru zna razpoznati uporabnika, uporablja pa se tudi za učenje uporabnikovim navad. Novost je funkcija S Voice, ki podobno kot Applov Siri lahko razpoznava vprašanja in govorjene ukaze, odgovarja nanje ali pa sproži neko akcijo.

Funkcija S Beam omogoča izredno hiter prenos velikih količin podatkov med telefoni Galaxy S III. Pri tem za začetno vzpostavitev in avtentikacijo uporabi NFC (dotik telefonov), nato pa vključi vmesnik WiFi Direct, ki zna 10 MB veliko skladbo MP3 prnesti na drugi telefon v samo dveh sekundah. Film velikosti 1 GB pa se pretoči v približno treh minutah.

Sledi funkcija AllShare Cast, ki omogoča brezžični prenos večpredstavnih vsebin na združljivi televizor (po vsebini podoben Applovemu AirPlayu), telefon pa je tudi združljiv s standardom DLNA. AllShare Play pa je funkcija, ki omogoča izmenjavo datotek med tablicami, telefoni, računalniki PC in drugimi večpredstavnimi napravami. Group Cast nazadnje omogoča prikazovanje zaslona na več naprav sočasno, če so te povezane v WiFi omrežje.

Funkcija Group Tag omogoča označevanje fotografij na skupine, tako da imamo podatke v telefonu bolj pregledno povezane. Še bolj zanimiva je funkcija Social Tag, ki skuša samodejno upariti osebo na fotografiji s slikami iz družabnega profila. Podatki o osebi se nato samodejno prikažejo na zaslonu ob pregledovanju fotografij. Število funkcij povezanih s samodejno razpoznavo obrazov je še precej več, zanimiva pa je denimo možnost razpoznave namere uporabnika. Če denimo med prebiranjem sporočila telefon približamo ušesu, vsi ti mehanizmi omogočajo, da telefon samodejno zazna namero in sproži klic telefonske številke sogovornika v sporočilu. Funkcija SmartStay pa prepreči, da bi se zaslon izklopil, če beremo denimo spletno stran ali elektronsko knjigo, vgrajeni fotoaparat pa zazna obraz pred zaslonom.

V Evropi se prodaja novega modela prične že maja, drugod nekoliko kasneje. 4G (LTE) različica bo nared konec poletja. Samsung si je privoščil še nekaj zanimivih promocijskih potez. Ob registraciji telefona bo vsak uporabnik dobil 50 GB brezplačnega prostora na spletnem servisu Dropbox, tak aranžma pa velja za dve leti. Druga poslastica je pravkar objavljena aplikacija Flipboard, znana iz Applovih naprav, ki bo na začetku ekskluzivno na voljo na Galaxy III S, šele kasneje pride na vrsto za druge telefone z Androidom. Za ljubitelje glasbe pa je Samsung predstavil storitev v oblaku Music Hub, kjer bodo uporabniki lahko izbirali proti plačilu med okoli 17 milijoni različnih skladb.

Kar za zdaj še ni znano je - cena. Ta bo najbrž razgrnjena čez nekaj dni, ob začetku prodaje. Najbrž zato, ker računajo predvsem na subvencije telekomunikacijskih operaterjev. Prvi pregled nemških spletnih trgovin, ki so običajno kar točne, sicer navajajo cene med 589 in 696 evri, odvisno od opreme, vsakič brez subvencij seveda. Tako, rokavica je bila odvržena, zdaj je zopet na potezi Apple.

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji