Objavljeno: 30.5.2012

Samsung prenavlja računalnike s Chrome OS

Približno leto dni po predstavitvi prvih modelov, sta Google in Samsung predstavila novo generacijo računalnikov opremljenih z operacijskim sistemom Chrome OS, ki je med vsemi obstoječimi najbolj internetno usmerjen. Novi prenosnik Chromebook Series 5 550 in mini namizni računalnik Chromebox Series 3 sta po trditvah proizvajalca trikrat bolj zmogljiva od dosedanjih, hkrati pa prinašata novosti tudi v programski opremi.

Chrombook 550 uporablja Intelov procesor Celeron 867 z dvojnim jedrom in taktom 1,3 GHz, premore 4 GB RAM in 12,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 pik. Tu so še dva vmesnika USB 2.0, bralnik pomnilniških kartic, omrežni ožičen vmesnik ter izhodi HDMI/DVI/VGA. Na voljo sta dve različici prenosnika: za 450 dolarjev je mogoče v ZDA dobiti Chromebook samo s podporo za brezžična omrežja Wi-Fi (a/b/g/n), če primaknemo še sto dolarjev, pa dobimo različico z vmesnikom 3G (obakrat so cene brez DDV). Eno polnjenje akumulatorjev zadostuje za okoli 6 ur delovanja.

Chromebox je majhna škatlica, ki po obliki sila spominja na Applov Mac Mini. Do te mere, da morda ni za izključiti morebitne tožbe s strani Appla, sploh glede na zgodovino sodnih zapletov s korejskim proizvajalcem. Računalnik poganja Intelov Celeron B840 s taktom 1,9 GHz, ostale lastnosti pa so podobne kot pri Chromebooku 550. Dodatno ima še štiri vmesnike USB in dva izhoda DisplayPort. Ker ga prodajajo brez monitorja, miške in tipkovnice, je občutno cenejši od prenosnika - v ZDA brez DDV stane 330 dolarjev.

Google je za novo generacijo pripravil 19-to (da, ni pomota, operacijski sistem prenavljajo zelo pogosto) različico Chrome OS, ki ima vgrajeno tesno podporo za novo pomnilniško storitev Google Drive, prinaša pa tudi zmožnost urejanja pisarniških dokumentov z Google Docs, tudi kadar računalnik nima stika z internetom. Tu so še prenovljen večpredstavni predvajalnik in novo orodje za daljinski nadzor oddaljenih računalnikov (PC ali Mac).

http://www.samsung.com

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji