Objavljeno: 6.9.2008

Samsung si želi SanDiska

V industriji flash pomnilnikov ni prav veliko ponudnikov, saj gre za zahtevno tržišče, ki ga obvladuje nekaj velikanov, med njimi denimo Samsung, Toshiba in SanDisk. Ker so tovrstni pomnilniki danes prisotni v pravzaprav vseh mogočih manjših napravah (mobilniki, glasbeni predvajalniki, digitalni fotoaparati ...), je jasno, da proizvajalcem dela ne manjka. Cene pomnilnikov padajo iz tedna v teden, zato tudi velikani iščejo nove možnosti znižanja proizvodnih stroškov in povečanja tržnega deleža. Pri Samsungu želijo kupiti konkurenta SanDisk ...

Kot je te dni poročala agencija Reuters, se Samsung resno zanima za nakup ameriškega pomnilniškega giganta, ki ima proizvodne obrate za izdelavo pomnilnikov na prav vseh celinah. Razlog za takšno zanimanje je občuten padec vrednosti SanDiskove delnice, ki se je v zadnjih mesecih več kot prepolovila (iz 33 na vsega 13,5 USD). Samsung bi z nakupom SanDiska ne le pridobil občutno večji tržni delež, temveč tudi občutno prihranil, saj mora za uporabo nekaterih SanDiskovih patentov letno odšteti okoli 354 milijonov ameriških dolarjev licenčnin.

V primeru, da bi Korejci kupili ameriško podjetje, bi bila največja poraženka pravzaprav Toshiba. Le-ta ima v svojih načrtih povezovanje s SanDiskom pri proizvodnji novih NAND flash pomnilnikov, ki pa bi v primeru nakupa padlo v vodo.

Pred Samsungom se je za nakup SanDiska že julija zanimal tudi proizvajalec diskov Seagate, s čimer bi dobil velik zagon pri proizvodnji SSD-diskov – te namreč SanDisk že dolgo proizvaja.

www.samsung.com

www.sandisk.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji