Objavljeno: 14.5.2004

SAP Sapphire '04: enostavnejši in lažje povezljivi izdelki

Družba SAP je v New Orleansu priredila svoje vsakoletno srečanje z uporabniki, na kateri je najavila tudi nekaj pomembnih novosti. Med vsemi najbolj odmeva nov, poglobljen sporazum z družbo Microsoft, po kateri naj bi izdelke podjetja SAP tesneje povezali s platformo .NET in spletnimi storitvami. Podjetji imata že doslej za sabo skoraj desetletno sodelovanje, vendar ga bosta zdaj še poglobila, tako na tehničnem kot poslovnem področju.

Nov dogovor tako predvideva, da bo mogoče razvojna orodja za platformo .NET povezati s SAP-jevim izdelkom NetWeaver. Z Microsoftovimi orodji bo tako mogoče izdelovati dodatke in razširitve za SAP, na drugi strani pa lahko uporabniki pričakujejo boljšo povezljivost z orodji družine Office System. Microsoft bo tako poleti začel testirati dodatek za Visual Studio .NET, s katerim bo mogoče razvijati spletne storitve za SAP Web Portal, objavili pa bodo tudi novo različico SAP .NET Connectorja, ki omogoča povezljivost izdelkov. V načrtu so še povezljivost spletnih storitev s transakcijami v okviru sistema NetWeaver, v kasnejšem terminu pa bodo poskrbeli še za tesnejšo integracijo izdelkov družbe SAP s paketi MS Exchange Server in MS SharePoint Services.

Podjetji bosta tudi medsebojno izmenjali številne licence za uporabe tehnologij, tesneje pa bosta sodelovali tudi na področju trženja in prodaje kompletov z izdelki obeh družb. SAP sicer ocenjuje, da ima doslej že okoli 40.000 namestitev svoje programske opreme na strežnikih in podatkovnih zbirkah družbe Microsoft, predvsem pa med te sodita skoraj dve tretjini novih namestitev. Microsoft ob tem trdi, da sodelovanje z družbo SAP ne ogroža prodaje lastnih izdelkov na področju poslovnih informacijskih sistemov (Navision, Great Plains), saj je po ocenah prekrivanja manj kot 1%.

Sicer pa je SAP na konferenci začrtal tudi druge usmeritve in novosti. Direktor družbe Henning Kagermann je potrdil, da bodo v bodoče največ vlagali v postopke in rešitve, s katerimi bo lažje uporabljati poslovne informacijske sisteme. Zlasti pa nameravajo vlagati v področje povezljivosti z drugimi sistemi, še zlasti na področju spletnih storitev. Osrednjo vlogo ima pri tem sistem NetWeaver, ki bo še naprej predmet najhitrejšega razvoja v okviru izdelkov družbe SAP. Kangermann pa je obenem zatrdil, da za SAP ne namerava večati prodaje na račun velikih popustov, temveč namerava investirati v orodja in postopke, s katerimi lahko podjetjem pokaže, kako znižati stroške IT operacij.

Naslednje področje, ki je visoko na prioritetnem seznamu je elektronska identifikacija s pomočjo pametnih oznak RFID. Na tem področju je SAP začel aktivnosti šele pred kratkim, v načrtih pa imajo sistemsko podporo na nivoju vseh izdelkov, saj menijo, da bo tehnologija RFID igrala pomembno vlogo na področju trgovine, logistike in še marsikje drugje. Na tem področju bodo tesno sodelovali zlasti z družbo IBM, kjer bodo skupaj razvili rešitev za trgovinske in skladiščne sisteme, skladne in prilagojene s tehnologijo RFID.

SAP si tudi prizadeva, da bi spodbudil prodajo svojih izdelkov CRM, kot odličnega dopolnila za svoje sisteme ERP ali pa kot samostojni izdelek. V ta namen so na srečanju podpisali nekaj iniciativ, med katerimi je zanimivo sodelovanje z družbo Research In Motion, proizvajalcev v ZDA priljubljenih komunikacijskih naprav BlackBerry, ki bo storitve iz paketa SAP CRM ponujala uporabnikom mobilnih naprav.

http://www.sap.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji