Objavljeno: 29.4.2005

SAP Sapphire '05

SAP je na letni uporabniški konferenci v Kopenhagnu spregovoril o novosti na področju poslovnih informacijskih sistemov ter o sodelovanju z drugimi programskimi velikani. Na tem področju je odmevna zlasti novica, da bo SAP poglobil sodelovanje z družbo Microsoft, podjetji pa bosta skupaj še tesneje kot doslej povezali izdelke družbe SAP in orodja iz družine Microsoft Office. V ta namen poteka projekt z delovnim imenom Mendocino, v okviru katerega bodo nastala nova orodja za tesnejše povezovanje omenjenih programov.

Podjetji bosta skupaj tržili sad skupnega dela, uporabniki pa lahko pričakujejo zmožnost dvostranske izmenjave podatkov, ki bo zanje precej bolj transparentna. Uporabniki bodo tako lahko podatke vnašali neposredno v poslovni informacijski sistem prek programov, kot sta Excel in Infopath. Prva orodja iz tega projekta bodo na voljo konec leta.

SAP pa namerava obogatiti sodelovanje tudi z drugimi proizvajalci. SAP in IBM bosta tako skupaj razvili posebno različico podatkovnega strežnika DB2 Universal Database, ki bo bolj optimizirana za uporabo z izdelki družbe SAP. Nova različica naj bi omogočala predvsem lažje vzdrževanje tovrstnega okolja. Analitiki menijo, da je ta korak v skladu z novo politiko družbe SAP, da prek partnerstev pridobi nove priložnost, morda tudi dosedanje uporabnike izdelkov nekdanje družbe PeopleSoft, ki je od nedavnega v lasti podjetja Oracle. SAP je namreč sporočil, da bo v izbranih mestih po vsem svetu ustanovil posebne oddelke, ki bodo specializirana za pomoč pri prehodu iz omenjenega okolja na izdelke družbe SAP.

SAP je na konferenci tudi razširil svoj portfelj izdelkov namenjenih vertikalnim trgom. Skupaj z družbo Siemens tako pripravljajo novo rešitev za področje zdravstva, skupaj z dansko družbo KMD pa načrtujejo nov izdelek namenjen področju socialne skrbi. SAP tudi sam pripravlja prenovljeno ponudbo drugih poslovnih rešitev za javni sektor, izboljšave pa lahko pričakujejo tudi uporabniki proizvodnih in trgovinskih informacijskih sistemov.

Vodstvo podjetja meni, da ima SAP še precej priložnosti na področju poslovnega poročanja, kjer so rešitve še vedno preveč zapletene in zato v domeni razmeroma ozkega kroga ljudi. V ta namen je SAP pripravil skoraj sto novih rešitev za poslovno poročanje, ki so namenjene tipično zelo ozkim vertikalnim segmentom, tržili pa jih bodo pod skupnim imenom SAP Analytics. Tehnična novost na tem področju je zmožnost izdelave poročil, ki uporabljajo tehnologijo Flash podjetja Macromedia, s čimer je mogoče narediti animirane in interaktivne, predvsem pa na oko prijetnejše predstavitve ter poročila. S tem proizvajalcem nameravajo sodelovati tudi na drugih področjih, zlasti povezovanju spletnih programov v dveri (portale), kjer bo mogoče uporabljati tudi arhitekturo Macromedia Flex v kombinaciji s programi iz družine SAP Netwaver.

http://www.sap.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji