Objavljeno: 25.4.2002

SAP za slovensko lokalno upravo

Podjetje SAP Slovenija je konec marca odprlo novo poglavje v svoji ponudbi na slovenskem trgu s predstavitvijo poslovnih rešitev mySAP Public za celovito obvladovanje specifičnih procesov v lokalni upravi. Poleg te rešitve je bila predstavljena tudi rešitev za upravljanje odnosov s strankami mySAP CRM. Predstavitve so se udeležili številni predstavniki večjih občin v Sloveniji.

Rešitev mySAP Public omogoča lokalni upravi povezovanje procesov za podporo sodelovanju in finančnem poslovanju tako znotraj organov lokalne uprave, kot tudi pri povezavi organov lokalne uprave do njenega poslovnega okolja. To je zelo pomembno, ker lokalna uprava vpliva tudi na delovanje v privatnem sektorju, s tem pa ima strategija e-poslovanja v javni upravi tudi širši vpliv izven lokalne uprave.

SAP je predstavil predvsem dva koncepta sodelovanja v okviru rešitve mySAP Public. Prvi omogoča komunikacijo med dvema pravnima osebama - podjetjem in mestom (B2G) ali med dvema mestoma (G2G). Rešitev je zasnovana na avtomatizaciji pretoka informacij med različnimi organizacijami, poslovne transakcije potekajo pa v tem primeru potekajo preko interneta. Naročilo, ustvarjeno na eni strani se samodejno izpolni na drugi strani. Tako sodelovanje omogoča izvajanje različnih naročil, preverjanje kreditne sposobnosti, distribucijo storitev ali blaga, preverjanje statusa naročila in podobno. Tu je še koncept poslovanja med občanom in mestno upravo (C2G), ki omogoča sodelovanje z občani prek poenostavljenega vmesnika, osebnim računalnikom, telefonom ali kako drugo mobilno napravo.

Na to osnovo se navezuje tudi rešitev mySAP CRM, ki omogoča skrb za občane, saj usmerja vsa strateška področja delovanja e-mesta (procese, strategijo, tehnologijo, organizacijo, zaposlene) v delo z občani. Upravljanje odnosov s strankami (v tem primeru občani) je miselna, organizacijska in tehnična osnova, kjer se uresničuje zamisel o eni vstopni točki za izvedbi vseh storitev, vsebin in postopkov.

Na srečanju je Štefan Krapše, direktor uprave MO Nova Gorica tudi predstavil izzive projekta >>Elektronska občina in regija<<, ki so se ga lotili v Mestni občini Nova Gorica in Vrtojba. Gre za privlačen in strateško zasnovan projekt, ki obeta nov gospodarski in družbeni utrip v okolju. Gospodarstvu, ustanovam in občanom bo dal priložnosti izraziti ideje in potrebe s pomočjo novih tehnologij, ki temeljijo na spletnih rešitvah. V okviru projekta bodo ponujali elektronske storitve, ki bodo koristne in prijetne, obenem pa bodo prihranile čas in denar in vplivale na boljšo kakovost delovanja lokalne uprave.

http://www.sap.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji