Objavljeno: 24.9.2002

Sapphire 2002

Podjetje SAP je letošnjo uporabniško konferenco za svoje evropske kupce organiziralo septembra v Lizboni. Napovedali so agresivnejši boj za manjša podjetja.Letošnji Sapphire ni postregla z večjimi programskimi presenečenji, saj je SAP večino letošnjih novosti predstavil že na CeBitu, zato pa sta vodilna moža SAPa, Hasso Plattner in Henning Kagermann, že v uvodnem govoru (ki je prisotne v glavnem razočaral) poudarila, da njuno podjetje vstopa tudi na področje malih in srednjih podjetij, kjer se bodo srečali z močno konkurenco IBM-a in Microsofta. >>Microsoft postaja vse pomembnejši ponudnik poslovnega programja, zato bodo naša pogajanja o nadaljnjem sodelovanju odslej bolj trda,<< je poudaril Plattner. SAP bo še naprej tesno sodeloval z Microsoftom na ravni operacijskih sistemov, saj SAPove stranke pričakujejo programsko opremo tako za Microsoftove kot za ne-Microsoftove zasnove.

Ena od novosti na letošnjem Sapphiru je izdelek CMDM (Collaborative Master Data Management), ki je namenjen skupinskemu urejanju podatkov. CMDM bo pridobival podatke iz različnih sistemov in lokacij ter proizvajalcev, potem pa bo te podatke mogoče uporabiti za podporo procesom elektronskega poslovanja v različnih sistemih IT. Šlo naj bi za prvo tako standardizirano ponudbo, ki omogoča podjetjem postavitev povezanega okolja za uporabo podatkov v vseh poslovnih procesih. SAP CMDM bo naprodaj v letošnjem tretjem trimesečju.

SAP xApp pa je nova linija namenskih programov, ki naj bi združevala različne informacijske infrastrukture. SAP xApp Employee Productivity (SAP xEP) bo omogočal zaposlenim skupinsko in samostojno delo, SAP xApp Resource and Program Management (SAP xRPM) pa pomagal menedžerjem pri vzpostavljanju nadzora nad procesi in sredstvi. Namenski programi xApp so združljivi z drugimi podobnimi izdelki kot so Microsoftov Project, PeopleSoftov HCM and Financials ter Oraclov E-business Suite.

SAP že uvaja novo različico integrirane aplikativne rešitve SAP R/3 Enterprise, ki bazira na tehnologiji spletne platforme WAS. SAP R/3 Enterprise ponuja nove funkcionalnosti, saj je postavljen na treh ravneh, tako da se stranka lahko sama odloča, kateri del rešitve bo spremenila ali nadgradila. V časih, ko so proračuni za opremo IT prepolovljeni, podjetja iščejo stabilne, zmogljive in fleksibilne rešitve ERP, ki zmanjšujejo stroške lastništva, ugotavljajo pri analitski družbi Gartner. V prednosti so sistemi, ki ne zahtevajo dragega vzdrževanja in nadgrajevanja, podjetja pa naj izbirajo rešitve z odprtimi tehnološkimi infrastrukturami.

Zmanjševanju stroškov lastništva in hitrejšemu vračilu vloženega denarja je namenjena tudi rešitev Solution Management, s katero bo mogoče standardizirati vpeljavo, delovanje in združevanje namenskih programov. Platforma Solution Manager povezuje funkcionalnosti internetnega aplikacijskega strežnika WAS, modula za odnose s strankami mySAP CRM in internetne tehnologije za skupinsko delo. Z uporabo Solution Managerja lahko stranke same vzpostavijo takšno okolje, ki jim nudi najboljšo podporo, saj ponuja izkušnje končnih uporabnikov, združuje pa tudi storitve ponudnikov in SAPovih strokovnjakov.

SAP je predstavil tudi prenovljeno različico programa za urejanje odnosov s strankami (CRM), ki je postavljena povsem portalsko. Novi modul CRM uporablja nov predstavitveni vmesnik Web Dynpro, ki omejuje dostop do podatkov v odvisnosti od vloge, ki jo imajo uporabniki. S tem vmesnikom so pri SAP-u odgovorili na kritike, da so njihovi moduli preveč obsežni in da se morajo uporabniki prebijati čez velikanske količine podatkov in funkcionalnosti. Nova različica CRM-ja ima med drugim dodane nove zmogljivosti pri klicnih centrih, partnerske dveri in analitična orodja, na voljo pa bo konec septembra.

http://www.sap.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji