Objavljeno: 19.8.2003

SCO napada GPL

SCO je na svoji uporabniški konferenci odgovoril na protitožbe družb IBM in RedHat z najavo, da nameravajo na sodišču dokazati nelegalnost licenc GPL (General Public Licence), ki so temelj za distribucijo in uporabo operacijskega sistema Linux in številnih drugih programov z odprto kodo. Advokati družbe SCO trdijo, da je licenca GPL v nasprotju z veljavno ameriško zakonodajo, ki določana načine za distribucijo in pravice uprave programskih izdelkov.

Če bi SCO pri svoji nameri uspel, bi to predstavljalo močan udarec za Linux in celotno skupnost, ki podpira odprto kodo, prav tako pa za uporabnike, ki uporabljajo kodo z licenco GPL. Res pa je, da so podporniki odprte kode že pripravili alternativni licenčni plan, ki bi omogočal približno enako prostost uporabe kode in programov, kot doslej, vendar ne bi slonel na GPL.

SCO se je za ta korak odločil, ker je IBM svojo nasprotno tožbo zasnoval predvsem na dejstvu, da je SCO tudi sam ponujal Linux pod licenco GPL, kar naj bi izničilo njihove trditve nad lastnino kode, ki je sporna. Z napadom na GPL pa bi izničili IBMovo obrambo. SCO je medtem svojim strankam in udeležencem konference SCO Forum prikazal del kode, ki je sporna in obrazložil svojo taktiko v prihodnjih mesecih.

http://www.sco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji