Objavljeno: 6.8.2003

SCO postavlja ceno lincenc za uporabnike Linuxa

Podjetje SCO je na novinarski konferenci razkrilo ceno licenc za uporabnike Linuxa, ki nočejo tvegati sodnega pregona zaradi kršenja avtorskih pravic. Kot je znano je SCO poleg tožbe proti družbi IBM poslal obvestila o zahtevah po plačilu licenc okoli 1.500 največjim ameriškim podjetjem, pripravljajo pa se na še širšo akcijo. Postavljene cene so izredno visoke in mnogi se ob njih zgolj nasmihajo, saj menijo, da SCO nima pravne podlage za izterjanje zahtevanih vsot.

SCO tako za vsak namizni računalnik z Linuxom zahteva plačilo 200 dolarjev, za vsak strežniški procesor pa 700 dolarjev. Strežniška cena velja le do konca prehodnega obdobja, ki so ga postavili na 15. oktober, po tem datumu pa bo treba plačati že 1.400 dolarjev na procesor. Za primerjavo navedimo, da Red Hat za namizno različico Linuxa zahteva 40 dolarjev. Nekateri analitiki menijo, da so omenjene vsote nerealne in postavljene nalašč tako visoko, da bi prestrašile uporabnike. Če bo ponekod že prišlo do poravnave, bodo v igri najbrž precej nižji zneski.

Kot je že znano, SCO od družbe IBM poleg tega zahteva kar 3 milijarde dolarjev zaradi kršenja avtorskih pravic in kršitve pogodbe. IBM je že odgovoril in napovedal močno obrambo, pa tudi protitožbe. Včeraj je proti družbi SCO vložilo tožbo tudi podjetje Red Hat, ki velja za največjega ponudnika Linuxa. SCO je ob napovedi licenc za uporabnike tudi odgovoril na obtožbe družbe Red Hat in še enkrat poudaril, da ponudniki Linuxa očitno nočejo razumeti, kakšne licenčne pravice ima SCO v lasti. Napovedujejo seveda protitožbo in nadaljevanje pogovora na sodišču.

http://www.sco.com

http://www.redhat.com

http://www.redhat.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji