Objavljeno: 18.6.2003

SCO povečuje pritisk na IBM in Linux

Spor med podjetjema SCO Group in IBM se zaostruje, saj je tožnik razširil obtožnico in potrojil zahtevano odškodnino za kršenje svojih pravic. SCO Group je prvotno tožbo proti družbi IBM vložil konec marca in od velikega modrega zahteval milijardo dolarjev v obliki odškodnine zaradi domnevno nelegalnega kopiranja dela izvorne kode iz operacijskega sistema Unix v odprtokodni Linux.

Zdaj so obtožnico razširili in zahtevajo kar tri milijarde dolarjev odškodnine - milijardo dolarjev zaradi kršenja pogodbe med SCOjem in IBMom, milijardo dolarjev zaradi kršenja licenčne pogodbe podjetja Sequent, ki je v lasti družbe IBM od leta 1999 in milijardo dolarjev zaradi nepoštene konkurence. Poleg tega so prekinili pogodbo z družbo IBM, od sodišča pa zahtevajo odločbo o prepovedi prodaje IBMovega operacijskega sistema AIX, ki bazira na Unixu.

Ob tem SCO v času prvotne obtožbe ni navajal dokazov, saj so bili mnenja, da bi s tem oslabili svoj položaj v sodnem procesu.Kasneje je SCO nekoliko popustil in po podpisu pogodb o prepovedi razkritja dokazno gradivo pokazal nekaterim uglednim analitikom. Ti so kasneje pritrdili, da je pokazana koda res enaka v Unixu in Linuxu, vendar iz tega še ne morejo sklepati smiselnosti celotne obtožnice. Med tem se je SCO zapletel še v nekaj manjših afer, denimo v spor s podjetjem Novell, od katerega so pred leti odkupili nekatere intelektualne pravice v zvezi z Unixom. Novell je sprva začel trditi, da ima še vedno intelektualne pravice nad Linuxom, vendar so kasneje trditev umaknili. Toda kasneje je tudi SCO priznal, da nekaterih avtorskih pravic ni pravilno registiral po uradnem postopku. Kot kaže, niti sam Novell in SCO ne vesta povsem, kdo je komu kaj prodal.

Še večjo kontroverznost pa predstavlja dejstvo, da je SCO tudi sam prodajal Linux, do nedavnega tesno sodeloval v združenju UnitedLinux in se s tem strinjal z licenčnimi določbami GPL, ki so temelj odprte kode in Linuxa. Na eni strani so se strinjali z določbami in celo aktivno sodelovali v razvoju Linuxa, po drugi strani pa se opirajo na medsebojni pogodbeni odnos z družbo IBM, s čimer to negirajo. Kljub temu pri SCOju trdijo, da se razmere in vsebina tožbe s tem ne spreminja in imajo po njihovem mnenju še vedno zelo močne argumente za zmago v sodnem procesu.

IBM se je doslej branil večinoma z molkom, čeprav so izjavili, da obtožnica nima pravne podlage in njena vsebina ne ustrezam dejstvom. Prav tako zaradi tožbe ne nameravajo spremeniti svoje strategije v zvezi z Linuxom, ki je za podjetje vse pomembnejši vir prihodka, nadaljevali pa bodo tudi s prodajo sistema AIX, ki ga želi SCO blokirati. Kot kaže bo sodišče tisto, ki bo moralo odločati v zvezi z zadevo, analitiki pa pričakujejo dolg in naporen proces.

http://www.sco.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji