Objavljeno: 21.9.2003

Scribus 1.0 -- namizno založništvo za Linux

Po dveh letih razvoja je tudi uradno izšla različica 1.0 programa Scribus - Linux Desktop Publishing. Scribus je prvi odprtokodni program za namizno založništvo, ki omogoča profesionalno funkcionalnost in rezultate. Program deluje v okoljih Linux, HP-UX, Solaris, BSD in kmalu tid v Mac OS X, poskusno pa tudi v Cygwin in Windows 2000.

Program podpira pisave unicode, vključno s tistimi, ki potekajo od desne proti levi. Omogoča izvoz separacij CMYK in PDF za tiskarske stroje, vključno z podporo za različico PDF 1,4, ter omogoča nastavljanje prosojnosti. Edini med programi za DTP omogoča izvoz datotek PDF/X-3 po standardu ISO, preko zapisa PDF pa omogoča tudi pripravo interaktivnih obrazcev, posebnih učinkov in šifriranje datotek PDF. Barvne profile ICC upravlja program littlecms, skriptni jezik Python pa omogoča dodjanje novih funkcij in avtomatizacijo s pomočjo skript.

Program za zapis datotek uporablja standard XML, ki je v celoti dokumentiran. Kot zanimivost je za morda zanimivo vedeti, da je program v glavnem delo enega samega človeka, Franza Schmida, in kolegov, ki so mu pomagali predvem pri preverjanju in recenziranju kode.

http://web2.altmuehlnet.de/fschmid/

http://scribus.planetmirror.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji