Objavljeno: 26.3.2003

Se Američani ogrevajo za podatkovne storitve?

Na sejmu Združenja mobilnih telekomunikacij in interneta, ki je potekal v New Orleansu, so predstavniki ameriških vodilnih podjetij s področja mobilne telefonije ugotavljali, da se priljubljenost podatkovnih storitev znatno povečuje in da bi ZDA lahko na tem področju celo prehitele sicer mobilno precej bolj napredno Evropo.

Velikana med operaterji, AT&T in Sprint sta objavila, da se za podatkovne storitve odloča kar tretjina novih uporabnikov, trenutno pa so vodilna podatkovna storitev kratka sporočila SMS, predvsem odkar deluje pošiljanje sporočil med različnimi operaterji. Ameriški operaterji že tudi pripravljajo večpredstavna sporočila MMS, možnost pošiljanja med operaterji pa naj bi zagotovili do konca leta. Takrat naj bi tudi zaživele prve storitve s pretočnim video zapisom, saj Qualcomm, proizvajalec osnovnih vezij za telefone, ki delujejo v omrežjih CDMA, obljublja, da bo do takrat to sestavni del vsakega novega aparata.

Predstavnica Ericssona je opozorila na potrebo po jasnem obračunavanju storitev, saj je obračunavanje podatkovnih storitev po količini prenesenih podatkov uporabnikom pogosto nejasno, njihovi računi pa znatno višji od pričakovanj, kar bi jih lahko odvrnilo od uporabe. Predstavnik podjetja Texas Instruments, ki izdeluje procesorje OMAP, uporabljane v večini mobilnih telefonov, je opozoril na vse večje zahteve po energiji, ki jih prinašajo nove podatkovne, predvsem večpredstavne storitve in težave, ki bi jih to lahko prineslo.

Čeprav je v ZDA uporabnikov mobilne telefonije znatno manj kot v Evropi, pa operaterji na še relativno nenasičenem trgu zaračunavajo nekoliko več in tako tudi za podatkovne storitve dobijo od uporabnikov višje zneske kot evropski operaterji. Kljub trenutnim visokim prihodkom od podatkovnih storitev, pa se bodo ameriški operaterji morali pripraviti na posledice vse večje konkurence in pričeti spuščati cene.

http://www.ctiashow.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji