Objavljeno: 24.10.2001

Še en računalnik na uri

Japonski proizvajalec ur Citizen in IBM sta pripravila drugo različico WatchPada, križanca med ročnim računalnikom in uro. WatchPad meri 6,25 x 4,5 cm, ima 8 MB pomnilnika, 16 MB veliko pomnilniško kartico, poganja ga 32-bitni ARM-ov procesor s taktom 74 MHz, na njem pa teče Linux. Druge značilnosti so črnobel zaslon LCD, infrardeči vmesnik, podpora za bluetooth in prepoznava prstnega odtisa. Po podatkih proizvajalcev bluetooth ni namenjen zgolj prenosu podatkov, temveč tudi za glasovno upravljanje s pomočjo brezžičnega mikrofona.

Pri projektu je zanimivo predvsem to, da Citizen razvija celotno strojno opremo, medtem ko IBM skrbi zgolj za programsko opremo. Zaradi tega imata podjetji tudi različne poglede na funkcije WatchPada; obe se strinjata, da naj bi preko WatchPada bilo mogoče upravljati osebni računalnik, vendar pri Citizenu bolj stavijo na računalniško stran naprave, medtem ko pri IBM-u želijo vključiti tudi telekomunikacijske funkcije, denimo deskanje po spletu in pošiljanje elektronske pošte, saj naj bi računalnik na uri bil za to še primernejši kot denimo mobilni telefon.

Prototip WatchPada sta podjetji predstavili prejšnje leto, različica 1.5 pa nudi mnoge izboljšave, ki že kažejo, da bi naprava lahko kmalu prišla tudi do končnih uporabnikov. Bistvena izboljšava je vsekakor daljše trajanje delovanja, vendar je WatchPad kljub vsemu treba polniti vsak dan, procesor pa naj bi deloval pet krat hitreje. Kljub visoki meri tehnične dovršenosti, podjetji še nista določili datuma, ko bo naprava prišla na tržišče. Šele v začetku naslednjega leta bodo napravo pričeli testirati uporabniki Linuxa na ameriških in japonskih univerzah, podjetji pa morata pred pričetkom trženja še ugotoviti za koga bi bila naprava najbolj primerna. Kljub dejstvu, da datum še ni določen, pa pri IBM-u sklepajo, da bo WatchPad stal toliko kot njihov ročni računalnik WorkPad, torej okrog 400 dolarjev.

http://www.ibm.com

http://www.citizen.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji