Objavljeno: 14.8.2002

Še en tip pomnilniških kartic

Ravno ko so poznavalci začeli upati, da se je tržišče pomnilniških kartic začelo umirjati in se usmerjati proti doslej najmanjšim karticam SD/MMC, je na trg prišel še en novinec - kartica xD (eXtreme Digital). xD sta razvili podjetji Olympus in Fujifilm in ga namenili kot dolgoročni nadomestek za kartice Smartmedia. Slednje so danes najbolj uporabljan pomnilniški medij za fotoaparate, saj s fotoaparati Olympus in Fuji obvladujejo kar 40% tržišča. Vseeno pa njihove velikosti ne naraščajo dovolj hitro, poleg tega pa so zaradi tankega ohišja občutljive in se lahko hitro zlomijo.

Kartice xD imajo dimenzije 20 x 25 x 1,7 mm in tehtajo le 2 g, kar pomeni, da gre za najmanjše pomnilniške kartice doslej. V začetku bodo na voljo kartice zmogljivosti 16, 32, 64 MB, nekoliko kasneje pa 128 MB, 256 MB, 512 MB in več (napovedujejo celo 8 GB). Na voljo so tudi že USB in PC Card bralniki, kmalu pa je za pričakovati tudi prilagojevalnik za bralnike CompactFlash. Prve fotoaparate lahko pričakujemo jeseni oz. ob božični sezoni.

Po besedah odgovornih v Olympusu in Fujiju so kartice SD/MMC predrage, saj vsebujejo tudi pomnilniški krmilnik. Kartice xD so, kar se tega tiče, >>neumne<<, enako kot kartice Smartmedia. Zato bodo cenejše, krmilnik pa bodo morale vsebovati same naprave (fotoaparati). Kartice xD so tudi zelo hitre, saj v izvedbi 16 in 32 MB zmorejo zapisovanje hitrosti 1,3 MB/s, pri karticah 64 MB pa celo 3 MB/s. Hitrost branja je obakrat 5 MB/s. Te hitrosti pomenijo, da bo z njimi mogoče narediti veliko hitrejše fotoaparate, ki bodo hitreje pripravljeni za ponovno fotografijo. Kartice bo proizvajala Toshiba, ki sedaj proizvaja tudi kartice Smartmedia. Po besedah odgovornih bosta oba tipa kartic še nekaj časa živela vzporedno.

http://www.olympus.com

http://www.fuji.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji