Objavljeno: 12.7.2002

Še en (varen) Linux

Splošnim distribucijam Linuxa so se že večkrat poizkušali priključiti tudi specializirani ponudniki z varnostne plati precej bolj okrepljenih različic operacijskih sistemov. Toda zaradi specifičnih dograditev sistema doslej uspeh ni bil tolikšen, kot so ponudniki upali.

Podjetje Guardian Digital meni, da bo s svojim sistemom EnGarde Secure Linux (različica 1.2) uspešno tam, kjer drugi niso bili. Specializiran Linux naj bi bil enostaven za namestitev in naj bi obsegal le tisto, kar podjetja potrebujejo za hitro in varno postavitev spletnega, poštnega datotečnega in programskega strežnika. Tak Secure Linux tako sploh ne vsebuje grafičnega uporabniškega vmesnika.

Avtorji se strinjajo, da je z dovolj znanja in časa v podoben operacijski sistem moč pretvoriti vsak Linux, vendar ga bo vsaka namestitev popravkov ponovno >>pokvarila<<. Popravki za Secure Linux naj bi bili narejeni tako, da varnostne in druge nastavitve ohranijo. Še posebej pa so avtorji ponosni na to, da lahko operacijski sistem namesti tudi oseba, ki ni poznavalec Linuxa, enako preprosto pa ga lahko kasneje tudi vzdržuje.

Osnovni paket stane 550 dolarjev in ga lahko namestimo na neomejeno število strežnikov, za dodatnih 50 dolarjev pa smo deležni še podpore za Windows strežnike (Samba), spletne elektronske pošte (Webmail) in podpore omrežjem VPN. Podpora in popravki so na voljo za 220 dolarjev na leto na strežnik. V začetku je na voljo 60 dnevni zastonjski preizkus.

http://www.guardiandigital.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji