Objavljeno: 13.6.2002

Se KaZaA res vdaja sodiščem?

Nizozemsko podjetje KaZaA, zaslužno za tehnologijo FastTrack, ki omogoča izmenjavo datotek s programi kot sta Grokster in istoimenski KaZaA, je sporočilo sodišču v ZDA, da se ne namerava zagovarjati v tožbi, ki so jo zoper njih sprožili glasbeni in filmski založniki. Predstavniki podjetja so povedali, da si procesa preprosto ne morejo privoščiti ter da nameravajo sprejeti odločitev sodišča. S tem je očitno konec upanja za vse tiste, ki so pričakovali, da bi KaZaA lahko v legitimnost izmenjave datotek prepričal tudi ameriška sodišča, po tem ko so pred nekaj meseci dobili podobno tožbo na Nizozemskem.

Podjetje KaZaA ima trenutno zaposlena zgolj dva direktorja, ki pa jima zaradi mnogih stroškov s sodnimi postopki ne more izplačevati plač. Ustanovitelja KaZaA-ja sta po prodaji spletne strani in pravic do uporabe programa KaZaA takrat avstralskem podjetju Sharman Networks, sedaj ustanovila podjetje Blastoise, ki naprej prodaja licence za nekoliko predelan FastTrack. Njihova prva stranka je podjetje Altnet, ki je pričelo širiti svoje storitve preko KaZaA-jevega omrežja in namerava združiti nelegalno izmenjavo datotek z legalnim kupovanjem. Med tem se je Sharman Networks iz Avstralije preselil pacifiški otok Vanuatu, ki sodi med davčna nebesa. Kot vse kaže so se vsi protagonisti nekako uspeli zaščiti, ali pa vsaj vnesti sodiščem dovolj zmede, da jih ne more doleteti podobna usoda kot Napster, podjetje KaZaA pa bo vseeno najverjetneje kmalu razglasilo bankrot.

Medtem pa storitev KaZaA, vključno s popularnim programom živi še naprej. In poleg tega namerava postati vsaj delno legalna ter seveda dobičkonosna. Prej omenjeni Altnet, v lasti podjetja za spletno oglaševanje Briliant Digital Entertainment, je sklenil pogodbo tudi s družbo Sharman Networks in namerava preko KaZaA-ja uvesti izmenjavo plačljivih datotek. Poleg same izmenjave, so se pri Altnetu naslonili tudi na koncept razpršenega računalništva, saj si nameravajo od uporabnikov KaZaA-ja izposoditi prostor na disku in pasovno širino za dostop do interneta za izmenjavo datotek. Ti uporabniki bi nato dobili nekakšne točke, ki bi jim prinesle pravico za prenos plačljivih vsebin. Koliko se bo ta koncept prijel, bo pokazal čas, vendar pa bodo pri Sharman Networks najprej morali pridobiti zaupanje uporabnikov, ki se niso dobro odzvali na napoved Altnetovega vstopa v KaZaA-jevo omrežje.

http://www.kazaa.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji