Objavljeno: 5.9.2001

Še o združitvi družb HP in Compaq

Po senzacionalni novici o združitvi med družbami Hewlett Packard in Compaq na dam prihajajo nekatere podrobnosti o načrtih nove družbe. Predstavniki obeh podjetij so potrdili, da namerava nova družba zaradi združevanja programov in varčevalnih ukrepov odpustiti kar okoli 15.000 zaposlenih, kar je nekaj več kot desetina osebja obeh družb. Priznavajo tudi, da večji del napovedanih letnih prihrankov v višini 2,5 milijarde dolarjev izhaja prav iz zmanjšanja delovne sile in poenostavitev v prodajnih programih obeh družb.

Znane so tudi nekatere ocene o strukturi ponudbe nove družbe. Področje odjemalcev, kamor sodijo osebnih računalniki PC, prenosniki, žepni računalniki in internetni terminali naj bi predstavljalo okoli 33% prihodka nove družbe (doslej polovico pri družbi Compaq, a le petino pri HP-ju). To je lep zasuk glede na pogajanja pred združitvijo, saj se je menda HP ogreval, da bi popolnoma opustil proizvodnjo PC-jev, vendar zdaj menijo, da je to področje še vedno "strateško". Za zdaj nočejo govoriti, katere programe bodo ohranili in katere opustili, ocenjujejo pa, da bo zaradi združitve programov padec v skupni prodaji v naslednjih dveh letih manj kot 5%.

Podjetje pa veliko stavi na področje poslovnih sistemov in rešitev, ki naj bi predstavljalo 26% prihodkov. Na tem področju nameravajo okrepiti svojo prisotnost in poenostaviti prodajni programov, vendar ne na ceno zaupanja kupcev. Temu programu naj bi bilo komplementarno področje storitev, ki bo predstavljalo okoli 19% prihodkov in s sabo nosi največje obete za rast dobička.

Toda mnogi analitiki opozarjajo, da združitev prinaša tudi številne izzive. Od samih zapletov pri procesu združitve (treba bo ustvariti zaupanje delničarjev), do težav pri poenotenju delovne sile in postopkov. Mnogi opozarjajo, da si poslovno in kulturno podjetji nista povsem enaki, zaradi česar bo treba uskladiti razlike ali najti kompromise.

http://www.hp.com

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji