Objavljeno: 25.6.2003

Seagate in Western Digital tudi za prenosnike

Zaradi velike rasti v prodaji prenosnikov, se nekateri proizvajalci diskov vračajo na to vse bolj donosno področje. Seagate je tako proizvajalcem prenosnikov že začel dobavljati svoje nove 2,5-palčne diske z imenom Momentus. Glavna prednost pred tekmeci je v hitrem delovanju, saj se diski vrtijo s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto, vendar porabijo le toliko energije kot počasnejši diski s hitrostjo 4.200 vrtljajev na minuto.

Posebnost so vsekakor tudi motorji SoftSonic FDB, ki omogočajo bistveno tišje delovanje, kot pri tekmecih, celoten disk pa med delovanjem brez težave prenese udarce reda 225G. Med prvimi OEM partnerji sta Hewlett Packard in Acer. Res pa je, da so novi diski za zdaj na voljo le v velikostih 20 GB in 40 GB, medtem ko tekmeci (Hitachi, Toshiba), nudijo že diske velikosti do 80 GB.

Med proizvajalce diskov za prenosnike se podaja tudi Western Digital, ki sicer še ni prikazal prototipa, vendar so predstavniki podjetja potrdili, da bodo prvi 2-5 palčni diski na voljo že pred koncem leta. Posebnost Western Digitalove ponudbe bo brez dvoma tudi ta, da bodo to prvi diski, ki bodo na voljo z vmesnikom Serial ATA (SATA) na področju prenosnih računalnikov. Glede na to, da je Western Digital med rekorderji kar se tiče prostora na diskih za namizne računalnike, lahko pričakujemo, da bodo zvišali mejo tudi na področju prenosnih računalnikov.

http://www.seagate.com

http://www.wd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji