Objavljeno: 13.8.2003

Seagate predstavlja 2,5-palčni disk za strežnike

Seagate je prikazal prvi 2,5-palčni disk, ki je namenjen zahtevni poslovni rabi v strežnikih in pomnilniških sistemih. Poleg prostorskega prihranka je novi disk hitrejši in energijsko manj potraten (s tem pa manj vroč med delovanjem), kot današnji strežniški 3,5-palčni diski z vmesnikom SCSI. Razen tega ima novi disk tudi nov tip vmesnika in sicer Serial Attached SCSI (ali SAS), ki nadomešča dosedanje počasnejše in manj prilagodljive vzporedne vmesnike SCSI.

Novi vmesnik in manjše ohišje bosta proizvajalcem strežnikov in pomnilniških sistemov omogočala precej večjo gostoto diskov, kot doslej. Tam, kjer smo v pomnilniški sistem lahko v ohišje spravili tipično do 14 3,5-palčnih diskov, bo z novimi 2,5-palčnim diskom prostora za 24 do 30 enot. Poleg tega manjše dimenzije plošč v disku prinašajo večjo hitrost vrtenja in s tem hitrost prenosa podatkov.

V javnosti je doslej slabo znano dejstvo, da že današnji 3,5-palčni diski, ki se vrtijo s hitrostjo 10.000 vrtljajev na minuto v bistvi pogosto uporabljajo plošče s premerom le 3 palce, medtem ko najhitrejši s hitrostjo 15.000 vrtljajev na minuto uporabljajo le še 2,5-palčne plošče. Razlog je manjših vrtilni masi, kar zagotavlja med drugim manjše možnosti okvare. Seagate predvideva, da bo prve 2,5-palčne diske SAS proizvajalcem dostavil v prvi polovici leta 2004.

http://www.seagate.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji