Objavljeno: 4.9.2001

Senzacija: združitev podjetij Hewlett Packard in Compaq

Hewlett Packard in Compaq se nameravata združiti, da bi bolj učinkovito poslovala v prihodnjih letih. Povsem nepričakovana poteza dveh velikanov je največja združitev v zgodovini računalniške industrije, nastalo pa bo podjetje s skupnim prometom nekaj čez 87 milijard dolarjev, kar je skoraj toliko kot je lani ustvarilo doslej največje računalniško podjetje, družba IBM (okoli 90 milijard dolarjev). Novo podjetje pa bo postalo največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. Vrednost združitve v obliki izmenjave delnic, ki jo bodo prikazali kot nakup, ocenjujejo na 25 milijard dolarjev, po tej potezi, pa bodo lastniki Hewlett Packarda v novi družbi imeli okoli 64% delnic nove družbe, delničarji Compaq pa preostalih 36%.

Predstavniki obeh podjetij so se odločili tudi glede novega vodstva. Združeno podjetje bo vodila dosedanja direktorica družbe Hewlett Packard, Carly Fiorina, medtem ko bo dosedanji direktor družbe Compaq, Michael Capellas, postal predsednik nove združbe. Capellas in štirje vodilni možje družbe Compaq bodo tudi dobili mesto v upravnem odboru družbe Hewlett Packard. Novo podjetje bo organizirano v štiri enote: oddelek za slikovne tehnologije in tiskanje, oddelek za odjemalce, oddelek za informacijsko infrastrukturo ter oddelek za storitvene dejavnosti.

Predstavniki obeh podjetij v združitvi vidijo veliko priložnost za doseganje boljših rezultatov in znižanje stroškov poslovanja. Ocenjujejo, da bi na račun konsolidacije prodajnih programov in združitve komplementarnih programov lahko prihranili kar 2,5 milijarde dolarjev letno, kar v teh težkih časih za računalniško industrijo radi slišijo delničarji obeh družb.

Za zdaj še ni jasno, kako bo v bodoče z tržnimi imeni obeh dosedanjih podjetij, vendar vse kaže na to, da bo prevladalo ime družbe Hewlett Packard. Novi sedež bo namreč v Palu Altu, tam kjer je bil doslej sedež Hewlett Pacakarda (Compaq ima sedež v Houstonu), vendar nameravajo vsaj za zdaj ohraniti obstoječe imetje obeh družb. Skupno podjetje bo imelo zaposlenih skoraj 145.000 ljudi v 160 državah sveta.

Tržni analitiki pa že menijo, da je zmanjšanje delovne sile skoraj neizogibna poteza, ki pa jo bodo zelo pozorno spremljali v ameriškem pravosodstvu. Združitev, ki so jo v veliki meri narekovale težke tržne razmere bodo težavne za obe podjetij, saj imata zelo podobne programe. Približno tretjino prihodka družbe HP predstavljajo osebni računalniki in prenosniki, medtem ko je ta delež pri Comapaqu polovičen. Toda medtem, ko je HP izdelavo teh izdelkov v celoti prepustil zunanjim partnerjem, je Compaq zadržal večji del proizvodnje pri sebi. Na področju strežnikov Unix je delež približno enak. Družbo HP pa je najbrž zanimal Compaqov dober položaj na področju storitev, ki je v zadnjem času predstavljal 23% prometa (HP samo 14%).

Predstavniki obeh podjetij pričakujejo, da bodo posel zaključili v prvi polovici leta 2002.

http://www.hp.com

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji