Objavljeno: 6.2.2009

Sequioa - računalnik, ki zmore 20 PetaFLOPS

IBM bo do leta 2012 za priznani laboratorij Lawrence Livermore National Laboratory izdelal nov super računalnik, ki bo zmogel procesirati kar 20 milijonov milijard (20 * 1015) ukazov s plavajočo vejico na sekundo. Najbrž je odveč pri tem pripomniti, da bo s tem postal daleč najzmogljivejši računalniški sistem na svetu in bo povsem zameglil zmogljivost današnjega prvaka IBM BlueGene/L. Po prvih ocenah naj bi bil novi sistem kar 15-krat hitrejši od današnjega najhitrejšega računalnika. Drugače povedano, nov sistem bo zmogljivejši od današnjih prvih 500 super računalnikov skupaj.

IBM bo pravzaprav za stranko izdelal dva sistema z imeni Sequoia in Daw, hitrostni prvak pa bo predvsem prvi, med tem, ko bo drugi začel kariero pri precej "skromnejši" zmogljivosti 500 TeraFLOPS, kar pa utegnejo v prihodnosti nadgraditi. Znanih je že nekaj tehničnih podrobnosti, ki so, milo rečeno, impresivne. Sequoia bo imela vgrajenih 1,6 milijona jeder v procesorjih IBM Power. Pomnilnik bo imel velikost 1,6 PB, sistem pa bo sestavljalo 98.304 strežnikov postavljenih v 96 strežnikih omar. O skupni porabi modro molčijo, znano je le, da bo Sequoia trikrat bolj energijsko učinkovita od sedanjega sistema BlueGene/L. Sistem Sequoia bodo uporabljali za različne znanstvene raziskave, od atomskih do genetskih.

Vse skupaj bo delovalo na Linuxu!

Še kratek razmislek, kako bi si v običajem življenju predstavljali 1 PetaFLOPS - to je 150.000 računskih operacij na vsakega prebivalca planeta - na sekundo! 20 PFLOPS torej pomeni okoli 3 milijone operacij na človeka na sekundo. Če bi hoteli na roke (OK, z ročnimi kalkulatorji) izračunati to, kar bo naredila Sequoia v enem dnevu, bi to počelo 120 milijard ljudi v obdobju okoli 50 let.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji