Objavljeno: 28.5.2008

Service pack 1 za .NET 3.5 in Visual Studio 2008

V sredini maja je Microsoft objavil beta različico Service packa 1 (SP 1) za .NET 3.5 in za Visual Studio 2008. Tudi s tema Service packoma Microsoft nadaljuje politiko, v kateri SP ni zgolj in samo skupek popravkov namenjenih odpravi napak, Service packi so že nekaj časa obsežne nadgradnje programske opreme, ki prinašajo tudi novo funkcionalnost.

Oba SP1 v produkta prinašata ogromno novih funkcionalnosti, ki bodo razveselile tako razvijalce kot tudi končne uporabnike. Uporabniki bodo opazili predvsem dve spremembi: hitrejši zagon aplikacij, saj so knjižnice z osnovno funkcionalnostjo organizirane drugače, ter možnost, da aplikacije poganjajo neposredno z mrežnih diskov. Do zdaj so namreč vse verzije .NET okolja zahtevale zagon z lokalnega diska, .NET 3.5 SP1 pa omogoča zagon z vsake UNC lokacije (se pravi lokacije v obliki »\\računalnik\mapa«), kar bistveno poenostavi distribucije novih verzij.

Razvijalci bodo največ novosti našli v segmentu ASP.NET. Verjetno največji paket je uvedba ASP.NET Dynamic Data, ki omogoča veliko hitrejši in enostavnejši razvoj aplikacij povezanih s podatkovno bazo. S to tehnologijo lahko praktično avtomatično zgradimo spletni uporabniški vmesnik na osnovi podatkovnega vira, ki je lahko LINQ to SQL, LINQ to Entitites ali pa kak drug ponudnik podatkov v objektni obliki. SP1 rešuje tudi težavo AJAX aplikacij, v katerih sta gumba v brskalniku za pomikanje nazaj in naprej po obiskanih straneh povzročala v najboljšem primeru celo zmedo, kaj lahko pa je njuna uporaba povzročila napake v aplikaciji. Zdaj do tega ne bo prihajalo več, saj SP1 pravilno obravnava klike na gumba.

Visual Studio 2008 je doživel veliko dopolnitev na področju podpore spletnih aplikacij. Kot najpomembnejšo je potrebno omeniti označevanje sintakse (syntax highlighting) za Java Script (JS).

Potrebno pa je omeniti tudi možnost, da aplikacijo zgradimo brez referenc na strežniške komponente .NET ter namestitev pripravimo v »bootstrapper«, ki bistveno zmanjša obseg potrebne namestitve na novih delovnih postajah.

Več o obeh service packih si lahko preberete neposredno pri Microsoftu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji