Objavljeno: 19.2.2006

Šest različic sistema Windows Vista

Sodeč po informacijah, ki jih je Microsoft objavil na svojih spletnih straneh, bo prihodnja različica operacijskega sistema Windows Vista na voljo v šestih izvedbah, poleg tega pa še dveh, ki bosta prirejeni za prodajo v državah Evropske Unije. Sledenje se bodo od ostalih razlikovale predvsem po odsotnosti nekaterih programov, v prvi vrsti predvajalnika Media Player. Različice operacijskega sistema bodo: Windows Starter 2007, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate in Windows Vista Business. Evropske različice bodo na voljo za različice Windows Vista Home Basic N in Windows Vista Business N.

Glede na sedanjo ponudbo operacijskih sistemov na temelju z Windows XP takoj opazimo odsotnost različic Media Center Edition in TabletPC Edition, saj Microsoft namerava obe funkcionalnosti vgraditi v osnovo operacijskega sistema oziroma v druge različice namenjene domači in poslovni rabi. Posebnost bo tudi različica Windows Vista Enterprise Edition, ki bo na voljo samo podpisnikom pogodbe Software Assurance, s katero bodo uporabniki dobili dodatna orodja, ki drugje ne bodo na voljo. Windows Starter 2007 bo najbrž različica z zelo omejenimi funkcionalnostmi, ni pa še znano, ali bo na voljo na vseh ali samo posamičnih trgih. Nekaj podobnega je Microsoft ponudil že z različico Windows XP, vendar na zelo majhnem številu držav, pretežno tretjega sveta.

Zanimivo je tudi to, da za zdaj ni govora o različici operacijskega sistema Small Business Edition, ki je bila še nedavno menda v igri za objavo. Prav tako ni jasno, ali bodo vse različice podpirale tudi 64-bitne procesorje ali pa bodo tovrstne različice v prodaji posebej. Microsoft za zdaj še ne komentira tovrstne delitve različic.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji