Objavljeno: 12.10.2004

SGI prinaša vrhunsko grafiko na Linux

Podjetje Silicon Graphics je predstavilo novo družino zmogljivih računalniških sistemov, ki omogočajo najzahtevnejše grafične obdelave, za temelj pa so vzeli Intelove procesorje Itaniume, na katerih deluje Linux. SGI je že doslej ponujal zmogljive računalniške sistem Onyx za procesiranje grafično intenzivnih nalog, vendar so doslej to opravljali na procesorski arhitekturi MIPS in operacijskem sistemu Irix.

Novi sistemi z imenom Prism pa uporabljajo Intelove procesorje Itanium 2 in operacijski sistem Linux, s čimer dosegajo primerljivo zmogljivost ob znatno nižji ceni. Osnovni modeli novih sistemov Prism tako stanejo že od 30.000 dolarjev dalje, medtem ko je za najmanjši Onyx treba odšteti okoli 45.000 dolarjev.

Novi sistemi Prism temeljijo na arhitekturi SGI NUMAflex, s katero lahko sisteme s tja do 512 glavnimi procesorji. Grafični podsistem je sestavljen iz razmeroma standardnih kartic ATI FireGL, skupno pa lahko kupci na računajo na tja do 16 grafičnih cevovodov. Sistemi Prism se delijo na tri skupine: za 30.000 do 150.000 dolarjev je mogoče kupiti sisteme z zmogljivostjo od dveh do osem procesorjev Itanium. Srednji razred predstavljajo sistemi s 8 do 16 procesorji, nad 200.000 dolarjev pa bo treba odšteti za najzmogljivejše sisteme s 16 do 512 procesorji.

Z uvedbo novih sistemov Prism pa so pri Silicon Graphicsu strli še en trd oreh - pomanjkanje kvalitetnih grafičnih programov za Linux. S pomočjo programske opreme QucikTransit družbe Transitive pa omogočajo izvajanje programov za dosedanje okolje MIPS/Irix na sistemix Itanium/Linux brez sprememb v binarni kodi programov in brez velikih pribitkov pri izvajanju kode.

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji