Objavljeno: 11.7.2002

SGI še naprej razvija MIPS

Čeprav je strežniški trg trenutno pozoren predvsem na prihajajoči Itanium 2, proizvajalci drugih procesorjev ne spijo. To velja tudi za SGI, ki nadaljuje lasten razvoj procesorjev MIPS, razvoj pa je začrtan vsaj do leta 2006.

V naslednjem letu načrtujejo preskok iz sedanje tehnologije, ki jo označuje procesor R14000, na tehnologijo N-series. V začetku bo ta zgolj nekoliko povečala zmogljivosti, manj pa samo arhitekturo procesorja, SGI pa kasneje načrtuje precej bolj drastične skoke. Prvi procesor N0 naj bi leta 2003 zmogel procesirati okoli 1,4 Gflopov (sedanji R14000 s taktom 600 MHz zmore 1,2 Gflop), že leta 2005 pa naj bi zmogljivost znašala 8 Gflopov. Naslednik N1 bo imel na samem čipu tako drugonivojski kot tretjenivojski predpomnilnik, podobno kot Itanium 2.

Proizvajalčevi osnovni strežniki Origin bodo sicer temeljili na procesorju Itanium 2 in operacijskem sistemu Linuxu, toda zmogljivejši MIPSovi strežniki pa ostajajo na lastnem operacijskem sistemu IRIX. Najzmogljivejši SGIjevi strežniki so zgrajeni okoli arhitekture NUMA (non-uniform memory access), največji med njimi, ki ga uporablja NASA, pa ima kar 1024 procesorjev. SGI je še vedno zelo usmerjen v grafično (video) obdelavo, kjer že dolga leta dosega izredne uspehe. Prav vsak film, ki je bil v zadnjih letih nominiran za Oscarja za najboljše specialne efekte, je nastal na SGIjevih računalnikih.

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji