Objavljeno: 22.7.2003

SGI z novimi grafičnimi delovnimi postajami

Družba Silicon Graphics je predstavila nove grafične delovne postaje, ki prvič v zgodovini podjetja uporabljajo standardne grafične procesorje drugih proizvajalcev, izbrano pa je bilo podjetje ATI. Najzmogljivejša novost je sistem Onyx4 UltimateVision, ki temelji na procesorjih MIPS 16000A, najzmogljivejši sistem pa vsebuje kar 64 procesorjev, do 32 grafičnih procesorjev in stane čez 300.000 dolarjev. Z uporabo standardnih delov, kot so ATI-jevi grafični pospeševalniki, pa so glede na predhodnike dosegli bistveno boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo (po na navedbah proizvajalca kar 40-kratno izboljšanje). Novi Onyx4 je tudi 5-krat hitrejši od sistemov prejšnje generacije.

Onyx4 zmore procesirati do 40 milijard pik na sekundo, posebej pa je opremljen za delo z zasloni z visoko ločljivostjo, takimi, ki imajo 120 milijonov pik. Odločitev za prepustitev grafičnega dela izdelkom družbe ATI kljub vsemu nekoliko preseneča, saj je pred leti podjetje tesno sodelovalo z družbo nVidia in celo preselilo del zaposlenih k temu proizvajalcu.

Onyx4 pa ni edina novost. SGI je predstavil tudi delovno postajo z imenom Terzo, ki še vedno podpira tudi SGI-jeve lastne grafične kartice VPro. Sistem je na voljo v konfiguracijah z enim (cena okoli 20.000 dolarjev) do štirimi procesorji (cena okoli 40.000 dolarjev) MIPS s takti 600 oziroma 700 MHz.

Poleg tega je SGI vstopil tudi na področje strežnikov s procesorji Itanium in operacijskim sistemom Linux, novost pa se imenuje Altix 3000. Altix je na voljo v strežniških gručah, ki vsebujejo tja do 128 procesorjev Itanium2. Kmalu naj bi bili na voljo tudi sistemi s kar 256 in oktobra celo 512 procesorji. Čeprav je SGI pred časom napovedal, da bo svojo ponudbo v celoti prenesel na Intelovo arhitekturo Itanium, so zdaj spremenili načrte in bodo še naprej podpirali tudi lastne sisteme MIPS.

Kljub predstavljenim novostim pa družbi Silicon Graphics posel ne gre najbolje, saj so morali nedavno odpustiti 400 zaposlenih, da bi ohranili profitabilnost. V zadnjih mesecih so izgubili kar nekaj pomembnih strank, zlasti na račun družbe HP, ki so se odločili za bolj standardne sisteme. Sedaj na isto karto skuša igrati tudi SGI.

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji