Objavljeno: 31.8.2009

Sharp ustvarja novo kategorijo

Sharp je na Japonskem predstavil nov miniaturni osebni računalnik PC-Z1, oziroma kot mu pravijo omrežni popotnik ali "NetWalker", ki zapolnjuje vrzel med lahkimi netbooki in mobilnimi telefoni. Sharp PC-Z1 je zasnovan na procesorjih Arm (Freescale) in uporablja operacijski sistem Ubuntu Linux, celota pa nudi zmogljivost tipično za osebne računalnike.

Center dogajanja je 5-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 1024 x 600 pik, ki je občutljiv na dotik in uporabniški vmesnik krmilimo s peresom. Delovni pomnilnik je velik 512 MB, namesto diska pa je vgrajen 4 GB velik pomnilnik Flash, ki ga lahko razširimo še za 16 GB s karticami SD. Seveda ne manjka vmesnik Wi-Fi, kot tudi nekateri drugi dodatki, na primer dva vmesnika USB. Žal ni vgrajen vmesnik za telefonijo 3G. Celota je seveda zelo majhna, saj ohišje meri le 16,x10x1,9 cm in tehta malo več kot 400 gramov.

Prenosnik je namenjen predvsem za rabo s spletnimi storitvami, o čemer pričajo podpira za Flash, Sharp pa ga promovira tudi kot digitalnega prevajalca (na voljo bo več slovarjev za različne jezike) in bralnik elektronskih knjig ter stripov. S tem nekako nadaljuje tradicijo malih Sharpovih žepnih računalnikov, ki so se proslavili pod imenom Zaurus. Na prodaj bo za zdaj le na Japonskem za ceno okoli 479 dolarjev.

http://www.sharp.com.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji