Objavljeno: 9.6.2009

Shrani me spletno

V času vsakega računalnikarja nastopi trenutek, ko mora reševati podatke. Pameten uporabnik ima shranjeno varnostno kopijo, ki prepreči, da bi se ta neprijetni trenutek spremenil v katastrofo. Podatke smo shranjevali že marsikam - na diskete, trakove, diske. Z uveljavitvijo širokopasovnih povezav pa je postala uporabna še ena možnost - shranjevanje v splet.

Kaj pa je pravzaprav narobe s klasičnimi načini izdelave varnostnih kopij? Disketnih pogonov ni več, plošče CD so premajhne za skoraj vse namene, plošče DVD sicer zaenkrat še zadoščajo potrebam, a se jih potem v sobi nabirajo kupi in kupi, zapisovalnikov blu-ray pa še ni, vsaj ne po normalni ceni. Da o ceni nosilcev zanje niti ne govorimo. Tračne enote so drage, ključki USB pa premajhni. Zanimiva možnost je shranjevanje na rezervni disk. Pravzaprav so dandanes diski tako veliki, da si marsikje lahko privoščimo navzkrižno shranjevanje - pomembne podatke iz računalnika A zapišemo na računalnik B in nasprotno.

Vsi ti načini pa imajo vsaj dve pomanjkljivosti. Če pride do kraje ali naravne nesreče (potres, poplava), lahko izgubimo tako originalne podatke kot tudi varnostno kopijo. Poleg tega tako shranjeni podatki niso dostopni od kjerkoli. V časih, ko na vsakem drugem koraku najdemo računalnik, ki nam ga je prijazni lastnik pripravljen odstopiti za nekaj minut, to postaja resna omejitev.

Nadaljevanje in preostanek članka lahko preberete na sledeči povezavi:

www.monitor.si/clanek/shrani-me-spletno/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji