Objavljeno: 21.8.2001

Si.Mobil ponovno ne bo sodeloval na razpisu za UMTS

>>Naš cilj je ponuditi uporabnikom čim boljše storitve in ne investirati v državo,<< je na tiskovni konferenci povedal predsednik uprave Si.Mobila Bojan Dremelj. >>Zato smo se odločili, da tudi na drugem razpisu za dodelitev koncesije UMTS ne bomo sodelovali.<< Po mnenju uprave Si.Mobila je 22 milijard tolarjev koncesijske dajatve, ki jih zahteva država nekajkrat preveč, poleg tega pa je Drmelj tudi izrazil mnenje, da je drugi razpis protizakonit, saj ni v skladu z nedavno sprejetim Zakonom o telekomunikacijah in omogoča, oziroma celo predvideva podelitev zgolj ene koncesije in na tak način ustvarjanje monopola.

Po podatkih Si.Mobila znaša cena ene koncesije UMTS v Sloveniji 50 evrov na prebivalca, kar postavlja Slovenijo v sam svetovni vrh. Višja razmerja koncesije na prebivalca so dosegli le v Italiji, Nemčiji in Veliki Britaniji, prav te visoke koncesije pa so skoraj uničile nekaj velikih operaterjev. Po mnenju Si.Mobila bi morala vlada pri sestavljanju razpisa za koncesijo upoštevati tudi majhno število prebivalstva in BDP. Kot je povedal Drmelj, so po vseh analizah in izračunih, ki so jih opravili ugotovili, da bi si sicer lahko privoščili plačati tako visoko koncesijo, vendar bi to pomenilo znaten dvig cen ostalih storitev, investicija pa bi se jim lahko v najboljšem primeru povrnila šele po desetih letih.

Koncesija za UMTS bo ne glede na odločitev Si.Mobila najverjetneje podeljena Mobitelu, kar bi pomenilo, da je razpis uspel, s tem pa bi bil vzpostavljen tudi monopol. Tudi v kolikor se vlada odloči kasneje narediti še en razpis za dodatne operaterje UMTS, se postavlja vprašanje ali bo uspešen, saj bi v tem primeru najbrž morali ponuditi nižjo ceno koncesije, s čimer pa se najverjetneje ne bi strinjali tisti operaterji, ki bi sedaj koncesijo dobili.

Pri Si.Mobilu so prepričani, da lahko pričakujejo še en razpis za UMTS, predsednik uprave Drmelj pa ni želel komentirati koliko največ so pripravljeni za koncesijo plačati.

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji