Objavljeno: 7.9.2001

Si.mobil zahteva revizijo razpisa za koncesijo UMTS

Iz Si.mobila so potrdili, da so v začetku meseca na Vlado Republike Slovenije poslali zahtevo za revizijo razpisa za dodelitev koncesije UMTS. Kot smo že poročali, se Si.mobil ni odločil sodelovati na razpisu zaradi previsokega plačila koncesije, ki je znašala kar 22 milijard tolarjev in zaradi prepričanja, da razpis ni v skladu z veljavno zakonodajo.

V vlogi za revizijo razpisa Si.mobil navaja, da razpis ni v skladu z nedavno sprejetim Zakonom o telekomunikacijah in Uredbo o podelitvi koncesije za UMTS. Kot so predstavniki vlade že pojasnili, razpis sicer ni v skladu s trenutno veljavno zakonodajo, vendar je šlo za ponovitev pomladanskega razpisa, ki je bil objavljen še v času, ko je veljal stari zakon. Takrat je vlada za koncesijo za UMTS zahtevala kar 27 milijard tolarjev, razpis pa ni uspel, ker so prejeli zgolj eno vlogo - Mobitelovo. Tudi na tej točki Si.mobil izpodbija vladne trditve, saj bi po njihovem mnenju ta razpis veljal kot ponovitev prejšnjega samo v primeru, če bi bil povsem enak. Se pa razpisa nekoliko razlikujeta, prvič v zahtevanem znesku za koncesijsko dajatev, ki je na tem razpisu znašala 5 milijard tolarjev manj in drugič v členu, ki navaja, da je razpis veljaven tudi v primeru, če se nanj prijavi zgolj en kandidat. Slednji člen še najbolj moti Si.mobil, saj bi v primeru veljavnosti tega razpisa lahko storitve UMTS opravljal en sam operater, kar bi mu omogočalo monopol.

Si.mobil tudi navaja, da je bila višina koncesije diskriminatorna do vseh kandidatov z izjemno Mobitela, saj je slednji v lasti državnega podjetja - Telekoma Slovenije. Po njihovem mnenju lahko Telekom preprosto dokapitalizira Mobitel za višino koncesijske dajatve, ki jo tako ali tako prejme država, torej bi država dejansko sama sebi plačala teh 22 milijard tolarjev. Zaradi tega Si.mobil tudi zahteva izločitev Vlade RS iz nadaljnjega postopka javnega razpisa, saj naj bi bila kot upravitelj državnega premoženja, torej tudi Mobitela, pristranska pri sprejemanju odločitev. Namesto vlade, naj bi po Si.mobilovem predlogu razpis izpeljala novoustanovljena Agencija za telekomunikacije in radiodifuzijo RS.

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji