Objavljeno: 7.8.2008

Siemens želi iz Fujitsu Siemensa

Po pisanju uglednega časopisa Wall Street Jorunal, naj bi nemški velikan Siemens resno razmišljal o izstopu iz družbe Fujitsu Siemens Computers (FSC), ki so jo ustanovili leta 1999 v partnerstvu z japonskim proizvajalcem Fujitsu. Po navedbah poznavalcev razmer v družbi Siemens naj bi ta bila precej nezadovoljna s poslovnimi dosežki podjetja FSC, saj se srednjeročni načrti širitve poslovanja niso nikoli uresničili. Podjetje Fujitsu Siemens Computers je sicer lani ustvarilo 10,3 milijarde dolarjev prometa, kar jih uvršča visoko na lestvici proizvajalcev IT opreme, vendar preboj na velike trge, kot je ZDA, ni v resnici nikoli uspel.

Siemens se kot kaže v bodoče bolj osredotočiti na ključna področja svojega delovanja - industrijo, energetiko in zdravstvo, IT pa ne vidijo več kot enega od svojih stebrov. Družba si zelo prizadeva povečati dobičkonosnost svojih investicij, zlasti po lanskem škandalu s podkupninami, ki je zelo škodoval ugledu podjetja. Podjetje je zato nedavno prodalo številne manjše investicije, prav tako pa napovedujejo zmanjšanje števila zaposlenih.

Vprašanje je, kako bo v tem primeru ravnal Fujitsu, ki je za razliko od Siemensa zadovoljen z rezultati družbe FSC in verjame, da je potenciala dovolj. Dolgoročno celo menijo, da bo družba močneje nastopala na področju mobilnih telefonov, kjer želijo ustvariti čez čas več kot polovico vseh prihodkov. Zato analitiki menijo, da je najbolj verjetna možnost, da bi 50% delež v družbi odkupil japonski partner. Cena je seveda ta hip zgolj predmet ugibanj, vendar nekateri bankirji vrednost družbe ocenjujejo med 3,12 in 4,65 milijardami dolarjev.

http://www.fujitsu-siemens.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji