Objavljeno: 22.4.2009

SiOL s spletno TV

Telekom Slovenije in Mobitel sta v sodelovanju s hčerinsko družbo Planet 9 za svoje uporabnike uvedla spletno televizijo. Storitev sliši na ime SiOL iO in razširja ponudbo storitve SiOL IP TV ter uporabnikom prinaša dodatne interaktivne možnosti in lahkotnost dostopanja do vsebin. Spletno televizijo, uvajajo med prvimi operaterji v Evropi, do junija pa jo je moč brezplačno preizkušati, natančen poslovni model (beri: cenik) pa bo znan poleti.

Nova storitev ima prednosti tako za uporabnike kot za dobavitelje vsebin. Ponuja novo uporabniško izkušnjo, kot je na primer spremljanje linearne televizije preko spleta. Za začetek je na voljo je več kot deset različnih kanalov oziroma programov. Storitev SiOL iO se bo v času beta preizkušanja vseskozi nadgrajevala, prav tako se bo širil tudi nabor programov in vsebin. Uporabniki imajo na voljo tudi elektronski programski vodič (EPG).

SiOL iO omogoča tudi dostop do vsebin na zahtevo, denimo glasbenih videospotov in video posnetkov najrazličnejših žanrov, od novic, športa, nekatere vsebine bodo na voljo tudi v HD-obliki. Preko nove storitve je možno še spremljanje živih videoposnetkov z različnih krajev, pri čemer gre zaenkrat za tri kamere v studiu Radia Hit in Mobitelove kamere na različnih lokacijah po Sloveniji (ceste, smučišča itd.). Za dobavitelje vsebin pa je zlasti zanimiva velika pokritost gospodinjstev z internetnim dostopom, ponujanje vsebin, enostavno nalaganje vsebin in priprava lastnih programov v živo.

Storitev SiOL iO optimalno deluje na 1 Mbit/s osnovnega dostopa do interneta, saj v povprečju za ogled videa standardne ločljivosti, transkodiranega za spletno uporabo, zahteva pasovno širino med 600 in 700 kbit/s. Visokoločljive vsebine (HD) so vzorčene po standardu MPEG4 H.264 in zahtevajo širšo pipo v svet, okoli 2,5 Mbit/s. Kot rečeno bo storitev do junija brezplačno na voljo v beta različici na naslovu http://io.siol.net/, in sicer za vse uporabnike interneta in ne samo naročnike SiOLa oziroma Mobitela, storitev pa je geografsko omejena na Slovenijo.

http://io.siol.net/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji