Objavljeno: 31.3.2011

Škodljivo programje na Samsungovih prenosnikih?

Sony BMG je bil že leta 2005 zasačen s posebno tehniko zaščite pred kopiranjem v ploščah CD, saj se je programska oprema Extended Copy Protection (XCP) prikrito nameščala na trde diske, kot to počnejo virusi, trojanski konji in črvi.

Onemogočala je kopiranje glasbenih datotek na računalnik ali kakšno drugo napravo in omogočala predvajanje samo v lastnem predvajalniku. XCP je uporabljal tudi "rootkit", tj. poseben tip krekerskih orodij, ki omogoča priviligiran dostop do sistema, brez da bi to opazili skrbniki.

Očitno zgodovina in vpoklic 4,7 milijona glasbenih plošč s strani Sony BMG nista izučila Samsunga, ki je na nekatere svoje prenosnike očitno namestil program za beleženje vnosov (angl. keylogger).

Škodljivo kodo je v modelih R525 in 540 odkril Mohamed Hassan iz podjetja NetSec Consulting, Samsung pa zadeve še preiskuje. Samsung Australia je sicer kasneje podal izjavo, v kateri očitke zavrača.

Dodano pozneje - uraden odgovor Samsunga: Škodljiva programska oprema ni bila nameščena na prenosnikih, ampak je protivirusna zaščita VIPRE sistemsko mapo s slovenskim(!) jezikom c:/windows/SL zamenjala za program StarLogger.

www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji