Objavljeno: 9.4.2002

Skrito omrežje v omrežju Kazaa?

Postalo je že običajno, da imajo programi za izmenjavo datotek v namestitvi pripete tudi razne dodatne programe, ki na uporabnikovem računalniku prikazujejo reklame ali brskalne navade sporočajo celo marketinškim podjetjem. K sreči se večina teh programov ob namestitvi vsaj predstavi, nekaterim pa lahko tako odklonimo namestitev.

Vendar ne vsem. Program Altnet Secureinstall je sestavni del najbolj priljubljenega programa za izmenjavo datotek Kazaa in ga ob namestitvi ne moremo izklopiti. Vse kaže, da je ta program zametek novega omrežja, ki bo že ob sprožitvi obsegalo več milijonov računalnikov, ki imajo nameščen Kazaa. Avtor in založnik programa Altnet je družba Brilliant Digital Entertainment, njegov direktor Bermeister pa je dober prijatelj nizozemskih avtorjev programa Kazaa (ki imajo sedaj 49% delež v novoustanovljenem podjetju Altnet). Še več - ko se je nizozemsko podjetje Kazaa zaradi pravnih pritiskov odločilo prodati program, je Bermeister pomagal najti kupca - avstralski Sharman Networks.

Uporabnik se ob namestitvi Kazaa strinja z zelo dolgo licenčno pogodbo (ki je zagotovo redko kdo prebere) in ki med drugim pravi, da ima podjetje Brilliant pravico uporabiti računalnikove procesorske in diskovne zmogljivosti in to brez kakršnegakoli finančnega povračila. Kljub vsemu pa podjetje pravi, da bo uporabnike o morebitni uporabi obvestila z oknom na zaslonu, uporabnik pa bo sodelovanje v omrežju lahko zavrnil.

Bermeister pravi, da bodo omrežje >>pognali<< verjetno že v enem mesecu, uporabljali pa ga bodo za učinkovitejšo distribucijo oglasov, prihodnje uporabe pa ne izključujejo distribuirano uporabo procesorske moči za zahtevne aplikacije. Najprej imajo namen >>vklopiti<< računalnike s hitrimi povezavami, ki bodo tako tvorili zgodnjo hrbtenico omrežja, kasneje pa nameravajo v omrežje >>povabiti<< še ostale uporabnike Kazaa.

Strokovnjaki svarijo, da ponujena možnost s katero lahko uporabnik sodelovanje v >>omrežju omrežja<< zavrne, verjetno ne bo dovolj. Programe za izmenjavo datotek večinoma uporabljajo najstniki in študenti, pri teh pa čut za varnost še ni najbolje razvit in se bodo na opozorilo verjetno odzvali z zamahom roke.

http://www.kazaa.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji