Objavljeno: 23.4.2005

Skupen standard za naslednjo generacijo optičnih nosilcev?

Sony in Toshiba sta pričela s pogajanji o skupnem standardu za naslednjo generacijo optičnih nosilcev. Sony je skupaj z Dellom, Samsungom, Philipsom in Matsushito doslej podpiral standard Blu-ray, medtem ko je Toshiba skupaj z NECom in Sanyotom razvila konkurenčen standard HD-DVD. Še do nedavnega je kazalo, da bosta obe skupini podjetij med sabo tekmovale za večji tržni delež, v zadnjem času pa so tako iz enega kot iz drugega tabora nakazali, da bi se vseeno raje dogovorili o skupnem standardu.

Toshiba kljub pogovorom še ni prestavila izida prvih prenosnikov s pogoni HD-DVD, ki naj bi bili na voljo že konec leta, po drugi strani pa bi dogovor verjetno prestavil tudi predstavitev igralnika Playstation 3, ki naj bi bil opremljen s pogonom Blu-ray. Glede na začetna izhodišča bo morebiten skupen standard podedoval sestavo nosilcev od standarda HD-DVD (zaradi boljše združljivosti novih pogonov z obstoječimi nosilci CD in DVD), medtem ko naj bi Blu-ray prispeval večplastnost nosilcev.

Čeprav tako pri Sonyju kot pri Toshibi zagotavljajo, da je do morebitnega dogovora še daleč, pa večina analitikov meni, da bo do skupnega standarda prišlo bodisi hitro ali pa sploh ne, saj naj bi podjetja tako iz prvega kot drugega tabora prve naprave z modrim laserjem po enem izmed obeh standardov predstavili že v drugi polovici letošnjega leta.

http://www.blu-raydisc.com

http://www.dvdforum.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji