Objavljeno: 12.2.2002

Skupni standard za spletne storitve

Spletne storitve so ena izmed najbolj vročih tem ta hip. Z njimi naj bi proizvajalci končno presegli ovire, ki jih predstavljajo različni informacijski sistemi in standardi, zaradi katerega je komunikacija in povezovanje med rešitvami različnih ponudnikov zelo težavna. Kot kaže, pa se na tem področju vendarle premika. Skupina velikih proizvajalcev, med katerimi so tudi veliki tekmeci, je sklenila ustanoviti združenje, ki bo skrbelo za implementacijo skupnih standardov na področju spletnih storitev.

Združenje Web Servies Interoperability Organization so ustanovili taki velikani, kot so Microsoft, Hewlett Packard, IBM, BEA, Oracle, SAP, Intel Fujitsu in Accenture. Organizacija bo skrbela, da bodo izdelki članov, pa tudi drugih uporabnikov uporabljali iste standarde in to na enak način. Nabor obravnavanih standardov je znan: XML, SOAP, WSDL in UDDI. Glavni cilj bo zagotovitev združljivosti izdelkov, ki uporabljajo omenjene protokole, čemur je bilo doslej posvečeno premalo pozornosti. To pa je ključno za uspeh koncepta spletnih storitev, kar je v interesu vseh podpornikov.

Toda kljub širokemu naboru podprnikov, nekateri veliki spet manjkajo. Na prvem mestu podjetje Sun, avtor in skrbnik jave, doslej najbolj pogosto uporabljene platforme za izdelavo spletnih programov, lahko bi jim rekli tudi storitev. Sun se kot kaže odloča za lastno strategijo, s katero naj bi javo opremili z vsemi potrebnimi dodatki, da bo ta postala zanimiva za podjetja, ki razmišljajo o spletnih storitvah. Poudarjajo, da je java že od samega začetka mišljena prav za to področje in kot taka ne rabi usklajevalnega telesa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji