Objavljeno: 8.9.2003

Skype hoče ponoviti uspeh Kazaaja

Avtorji priljubljenega programa za izmenjavo datotek Kazaa so predstavili nov programski paket za internetno telefonijo in trenutno sporočanje. Skype je preprost odjemalec za glasovno komunikacijo in trenutno sporočanje (kramljanje), ki deluje v poljubnem omrežju, tudi preko številnih požarnih zidov. Razvila sta ga Niklas Zennstrom in Janus Friis, ki sta tudi >>kriva<< za nastanek prvotnega programa Kazaa.

Za razliko od priljubljenega programa za izmenjavo datotek, pa bo Skype po razvojni fazi najbrž postal komercialni izdelek oziroma bo vsaj del storitev ponujal proti plačilu. Kljub temu je program k sebi v prvih šestih dneh preneslo kar 10.000 ljudi, kar je Kazaa dosegel šele po dveh mesecih, zato so avtorji navdušeni nad odzivom.

Za razliko od klasičnih IM programov, kot sta AOL in MS Messenger, je Skype v prvi vrsti telefonski program in ne program za kramljanje. Poleg tega je podobno kot Kazaa zasnovan na ohlapnem načinu povezovanja in hrambe podatkov, tako da vzdrževanje imenikov in drugih informacij ni potreben centralni sistem. Novost so avtorji poimenovali Global Index. V načrtu so številne razširitve med drugim vmesnik za izmenjavo pogovorov s klasičnim telefonskim omrežjem.

http://skype.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji