Objavljeno: 17.10.2013

Slab kvartal tudi za IBM

 Iz podjetja sicer poročajo o 6 odstotnem dvigu dobička, kljub temu, da so se prihodki glede na lani nekoliko zmanjšali. Tretje četrtletje so tako končali s štirimi milijardami ameriških dolarjev dobička (lani 3,8), prihodki pa so dosegli 23,7 milijarde, medtem, ko jih je bilo lani za milijardo več.

Najbolj opazna cokla na poslovanju velikega modrega je še vedno prodaja strojne opreme; IBM-ov oddelek Power Systems je zabeležil 38 odstotni upad prodaje glede na lani,  oddelek s strežniško opremo System x 18 odstotnega, segment Systems and Technology pa 17 odstotnega. Tudi sistemi za hrambo podatkov so v denarju prinesli za dobro desetino manj.

Geografsko je za slabo četrtletje najbolj krivo poslovanje na Kitajskem, kjer so zaradi sprememb v vladni politiki - ta naj bi vsebovale tudi omejitve nabav pri tujih ponudnikih - javna naročila večinoma preložena na konec leta. IBM je zato tam posloval 22 odstotkov slabše, prodaja strojne opreme pa je strmoglavila za kar 44 odstotkov. Za 15 odstotkov slabše kot lani so se odrezali v Azijsko-Pacifiški regiji, v ZDA in državah EMEA, pa so poslovali približno enako, povsod so se prihodki dvignili za odstotek.

Enako, za pičel odstotek je narasla prodaja programske opreme, medtem ko so storitve ustvarjale minus; IBM Global Technology Services so prihodki upadli za 4 odstotke, pri Global Business Services pa so ostali na lanski ravni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji