Objavljeno: 8.10.2007

Slovenska podjetja SMB stavijo na VoIP

V prvi polovici leta 2007 je Cisco Slovenija izvedel raziskavo na področju malih in srednjih podjetij, kjer so povprašali o ključnih tehnologijah, ki jih bodo taka podjetja uporabila v prihodnosti. Segment malih in srednjih podjetij je ključni dejavnik slovenskega gospodarstva, saj predstavlja kar 99 odstotkov vseh slovenskih podjetij in skupno zaposluje 81 odstotkov vseh zaposlenih. Rezultati so pokazali da se ta segment podjetij dobro zaveda pomembnosti novih tehnologij pri doseganju poslovnih ciljev. Raziskava, ki je vključevala 329 slovenskih podjetij s 50 do 1000 zaposlenimi, je denimo pokazala, da ima skoraj polovica anketiranih podjetij v naslednjih 12 mesecih načrte za prenos komunikacij na tehnologijo VoIP, saj želijo prihraniti stroške in omogočiti uvedbo novih načinov komunikacije, kot so rešitve poenoteno komuniciranje (Unified Communications), spletne konference in podobno.

Podjetja vedno bolj cenijo tehnologije, ki povečujejo storilnost mobilnih zaposlenih, kar dokazuje dejstvo, da je 70 odstotkov anketiranih izrazilo namero svojim mobilnim zaposlenim omogočiti oddaljen dostop, s čimer bodo lahko dostopali do omrežja podjetja ne glede na lokacijo dostopa. Omenjeni odstotek je skladen s statističnimi podatki za Zahodno Evropo, kjer 60-70 odstotkov majhnih in srednje velikih podjetij navaja oddaljen dostop do omrežja podjetja kot tehnologije, ki jih preprosto morajo imeti. Za omogočanje oddaljenega dostopa je potrebna večja varnost, na primer tehnologij navideznih zasebnih omrežij (VPN - Virtual Private Network), o katerih razmišlja 30 odstotkov anketiranih slovenskih podjetij.

Čeprav je videti, da se mala in srednje velika podjetja zavedajo konkurenčnih prednosti, ki jih prinaša uvedba novih tehnologij, je raziskava pokazala tudi, da podjetja varnostnemu kopiranju in shranjevanju podatkov, oziroma virtualizaciji podatkovnih središč ne pripisujejo večjega pomena, saj je samo 18 odstotkov anketiranih podjetij potrdilo, da v prihodnjih 12 mesecih načrtuje investicije v pomnilniška omrežja SAN (Storage Area Network).

http://www.cisco.com/si/index.shtml

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji