Objavljeno: 19.4.2006

Slovenski trg IKT napreduje

Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije v najnovejši analizi ugotavlja prodornost slovenskega trga informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT), saj se je Slovenija na tem področju izkazala kot ena izmed bolj razvitih in zrelih v srednji in vzhodni Evropi. Tako se je med drugim povečal delež segmenta informatike v sektorju IKT, ki je hitrejši od segmenta telekomunikacij.

Leta 2004 je število zaposlenih v slovenskem sektorju IKT predstavljalo 1,6% aktivne delovne sile, skupni prihodki 4,6% prihodkov celotnega gospodarstva, dobiček 5,3% skupnega dobička slovenskega gospodarstva, dodana vrednost na zaposlenega pa je bila več kot dvakrat višja kot povprečna v gospodarstvu.

Pri vlaganji v rešitve IKT pa Slovenija še vedno zaostaja za najrazvitejšimi članicami EU. Pri porabi telekomunikacijskih izdelkov in storitev se sicer močno približuje evropskemu povprečju, v segmentu informacijske tehnologije, še posebej storitev, ki so ključno orodje za učinkovito uporabo rešitev IKT, pa še vedno občutno zaostaja za najrazvitejšimi.

www.gzs.si/zit

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji