Objavljeno: 20.3.2000

Slovo od Iridiuma

Zgodilo se je torej neizogibno: do predpisanega roka Iridium ni uspel pridobiti kupca, zato je 17. marca uradno bil zadnji dan delovanja sistema satelitske telefonije Iridium. Tri skupine, katerih identiteta ni razkrita, so se sicer pogovarjale o nakupu do zadnjega trenutka, vendar niso zadostili pogojem stečajnega sodišča (sredstva za nadaljne delovanje in 10 milijonov ameriških dolarjev gotovinskega pologa). Pogovori so potekali tudi v smer, da NASA prevzame nadzor nad Iridiumovimi sateliti, a je tik pred iztekom roka NASA sporočila, da v ta namen ne more nameniti ustreznih sredstev. Iridiumu so preostale zapadle obveznosti, v času stečaja so znašale okrog 4,4 milijarde ameriških dolarjev, in 66 satelitov, ki sedaj krožijo po vesolju praktično brez kakršnega koli namena. Odločitev o izklopu je sprejela Iridiumov glavni naložbenik Motorola, ki je za sedaj že ugaslega operaterja satelitske telefonije porabil več kakor dve milijardi dolarjev.

Po odklopu storitev se bo začela tudi likvidacija Iridiumovih sredstev. Motorola bo nekaj časa sicer le še ponujala omejen obseg storitev in sicer v tistih delih sveta, kjer bodo posamezni "prizemeljski" družabniki še delovali. Iridium bo tako deloval še v ZDA, Kanadi in Južni Amerika vendar gre za premostitveno obdobje največ nekaj tednov, v katerem bo delovala tudi najnujnejša ekipa za pomoč Iridiumovim uporabnikom v izrednih razmerah. Dekomisijo Iridiumovih satelitov bo izvajala Motorola, ocenjujejo, da bodo za to potrebovali dve leti. Prvih osem do devet mesecev bodo porabili za premestitev satelitov v nižjo orbitalno lego, v preostalem času do dveh let pa bodo sateliti dobesedno izgoreli v atmosferi. Stroški uničevanja satelitov ocenjujejo na 30 do 50 milijonov ameriških dolarjev. Motorola ne kaže nobenega zanimanja za Iridiumova sredstva, ki poleg satelitskega omrežja vključujejo tudi nadzorno središče v Washingtonu.

Iridium je zabredel v težave predvsem zato, ker ni privabil zadostnega števila uporabnikov. V Motoroli pa tudi ocenjujejo, da je Iridium ubral napačno strategijo, ko so svoj sistem satelitskih komunikacij ponudili in želeli predstaviti kot zamenjavo za običajno mobilno telefonijo. Strankam ni bilo sprejemljivo plačevati visokih cen satelitskih komunikacij v področjih, kjer je bila dostopna cenejša (in bolj kakovostna) mobilna telefonija, poleg tega so (bili) Iridiumovi telefoni okorni in dragi. Motorolina vizija Iridiuma je bila nuditi možnost telefonskih komunikacij v odročnih področjih, kjer ni bilo drugih načinov žične in brezžične komunikacije. Kljub tržnem neuspehu so v Motoroli ponosni na tehnologijo, ki so jo razvili za Iridium. Še naprej so prepričani, da bo prav satelitska tehnologija odprla novo poglavje v zgodovini komunikacij.

http://www.iridium.com

http://www.mot.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji