Objavljeno: 23.4.2003

SNIA objavlja standard za pomnilniške sisteme

Po dolgih letih zavlačevanj in razhajanj je združenje proizvajalcev pomnilniških izdelkov SNIA (Storage Networking Industry Association) uspelo sprejeti standard za centralni nadzor pomnilniških izdelkov različnih proizvajalcev v pomnilniških omrežjih SAN. Združenje SNIA predstavlja okoli 300 proizvajalcev strojne in programske opreme novi standard pa bo znan pod imenom Storage Management Initiative 1.0 (SMI), doslej bolj znan pod delovnim imenom Bluefin.

Specifikacija SMI, ki je že na voljo kot 350 strani dolg dokument, vključuje tudi dva sorodna standarda in sicer CIM (Common Information Model) uporabljen za posredovanje informacij o računalniških sistemih in WEBM (Web Based Enterprise Management), ki omogoča dostop do nadzorniških podatkov prek spletnega strežnika in brskalnika.

Zdaj obstaja le še vprašanje, kdaj bodo proizvajalci začeli prodajati izdelke, ki bodo skladni s specifikacijo SMI 1.0. Avtorji in vodje združenja se namreč bojijo, da bi proizvajalci nadaljevali z zavlačevanjem, zato apelirajo na uporabnike, da ti od svojih dobaviteljev zahtevajo skladnost.

Z novim standardom naj bi končno dosegli združljivost in nadzorljivost niza pomnilniških izdelkov, kar je bila doslej ena največjih ovir pri še večji rasti prodaje izdelkov SAN. Kupci so se morali doslej bolj ali manj odločati za izdelke posameznih proizvajalcev, saj pri mešanju izdelkov niso mogli zagotoviti enovitosti rabe. Standard SMI določa niz programskih vmesnikov za nadzor pomnilniških sistemov, med drugim tudi za funkcije, kot so upravljanje z volumni in zagotavljanje razpoložljivosti ob izpadih.

http://www.snia.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji