Objavljeno: 10.9.2024 15:00 | Teme: google, EU

Sodba dokončna: Google mora Evropi plačati 2,4 milijarde evrov kazni

Evropsko vrhovno sodišče je potrdilo odločitev Evropske komisije, da je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu spletnega iskanja.

Kazen izvira iz protimonopolne preiskave Evropske komisije, zaključene leta 2017. Spletni velikan je najprej neuspešno izpodbijal odločitev na splošnem sodišču, nato pa je primer prenesel na Evropsko vrhovno sodišče, ki je danes potrdilo kazen v višini 2,4 milijarde evrov, ki je bila Googlu naložena zaradi zlorabe prevladujočega položaja z dajanjem prednosti svoji storitvi primerjave cen pred konkurenčnimi storitvami. Rezultati iskanja za Google Shopping so bili posledično prikazani bolj vidno kot rezultati drugih storitev primerjave cen. Google je izrazil razočaranje nad odločitvijo sodišča in poudaril, da je že leta 2017 uvedel spremembe, da bi izpolnil zahteve Evropske komisije.

To ni prvič, da je bil Google kaznovan zaradi zlorabe prevladujočega položaja. Leta 2018 je bil kaznovan s 4,1 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja pri operacijskem sistemu Android, skupaj pa je med letoma 2017 in 2019 prejel za več kot osem milijard evrov kazni zaradi različnih kršitev konkurence.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji