Objavljeno: 7.8.2024 05:00

Sodišče: Google ima nezakoniti monopol

Na ameriškem sodišču so v ponedeljek razsodili, da ima Google prevladujoč tržni položaj, ki ni v skladu z zakonodajo. Podjetje je potrošilo več milijard dolarjev, da je ustvarilo nezakoniti monopol na področju iskalnikov. To pomeni, da bodo sedaj lahko določali tudi odškodninsko odgovornost ter višino kazni.

Odločitev v resnici ni presenetljiva, saj Google obvladuje 90 odstotkov trga iskalnikov na osebnih računalnikih in 95 odstotkov trga iskalnikov na pametnih telefonih. Sedaj sledi drugi del postopka, v katerem se bo odločalo, kakšni ukrepi bodo naloženi Googlu. Najprej pa se bo Google seveda pritožil in skušal ovreči sodbo, kar je povsem mogoče. Odločitev je bila namreč sprejeta šele na prvi stopnji v prestolnici.

Tožilstvo je po drugi strani z odločitvijo zadovoljno. Generalni državni tožilec je odločitev označil kot pomembno zmago za ameriško ljudstvo, ki dokazuje, da nobeno podjetje ne glede na velikost in vpliv ni nad zakonom. Tudi iz Bele hiše so prišli naklonjeni odzivi.

Sodišče je ugotovilo, da je Google za ohranjanje nezakonitega položaja samo leta 2021 porabil 26,3 milijarde dolarjev. Ključno je seveda ohranjanje nastavitve privzetega iskalnika, ki zagotavlja tako ogromen tržni delež. Ali bodo regulatorji zahtevali spremembe, bomo še videli. Možno je vse, od razkosanja podjetja do ukrepov, kot so prepoved zahtevanje ekskluzivnih dogovorov. A ne pozabimo – Google se bo še pritožil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji