Objavljeno: 5.2.2003

Sodišče proti nepravičnim EULA-m

Licenčna pogodba za končnega uporabnika, znana tudi kot EULA (end-user license agreement), ki določa pravila uporabe programske opreme, je mnogim uporabnikom pogosto trn v peti, podjetja pa jih pogosto izkoriščajo, da se pravno zaščitijo pred jezo kupcev zaradi morebitnih napak.

Prav takšno pot so skušali ubrati pri podjetju Network Associates, ko so v EULO vstavili klavzulo, da je prepovedano pisati teste in recenzije njihove programske opreme, brez eksplicitnega dovoljenja proizvajalca. Težave so se začele, ko je leta 1999 revija Network Wold Fusion objavila test požarnega zidu Gauntlet, v katerem so izpostavili precej napak. Iz Network Associates so nemudoma reagirali in od revije zahtevali umik objave ter plačilo kazni zaradi kršitve EULE.

Revija se je pritožila na sodišče in to jim je nedavno ugodilo ter zapovedalo podjetju Network Associates, da mora sporni člen nemudoma odstraniti iz EULE. Čeprav sama razsodba nima vpliva izven ameriške zvezne države New York, pa zagotovo pošilja jasno sporočilo proizvajalcem programske opreme, da jih EULE ne morejo ščiti pred vsem in da ne smejo vključevati členov, ki kratijo svobodo uporabnikov.

http://www.nai.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji